De vorbă cu primarii. Ce s-a promis şi ce s-a făcut?

0
551

Acum un an la 20 octombrie 2019, în Republica Moldova s-au desfăşurat alegeri locale generale. Potrivit Constituţiei Republicii Moldova mandatul aleşilor locali este de patru ani, socotiţi de la data ultimilor alegeri ordinare. Pentru funcţia de primar în satele şi oraşele noastre „s-au luptat” mai mulţi candidaţi. Circa 41,73% din numărul total de alegători la nivel naţional au decis cine să vină în fruntea comunelor şi oraşelor noastre.

Mai ţineţi minte ce-au promis să facă aleşii locali?

Un an de activitate ce s-a reuşit în localitatea dvs? Iată întrebarea pe care le-am adresat-o primarilor din localităţile noastre.

Apă în gospodării și lumină pe străzi

Vladislav Zloi, primar s. Donduşeni, rl. Donduşeni

– Una din problemele principale de care se ciocnea zilnic o jumătate de sat a fost lipsa apei potabile. Am reuşit să implementăm un proiect de la Fondul Ecologic, în valoare de 5 milioane 400 mii de lei care a dat posibilitatea conectării a peste 150 de gospodării la apeduct. Astfel traseul va ajunge în ograda sătenilor, după care aceştia desinestătător vor săpa fântâna pentru contor şi ulterior vor duce apa spre robinet. În sat activează Întreprinderea Municipală „Apă Potabilă”, care centralizat efectuează aceste lucrări.

O altă realizare la un an de zile este  asfaltarea ce vine de la intrarea în sat şi se extinde de 1 km 400 m şi vom continua cu încă 650 metri de asfalt, ce va fi posibilă datorită proiectului „Drumuri bune”. La fel reparăm clădirile instituţiilor de învăţământ, adică grădiniţa pentru copii şi sala sportivă a şcolii săteşti. Seara se pot deplasa fără frică o altă parte a satului, deoarece am instalat iluminarea stradală încă pe o lungime de un kilometru. În toi sunt lucrările de amenajare a parcului de odihnă din centrul satului. Tot aici planificăm şi construcţia unei estrade de vară.

În tot ce fac mă bucur de încrederea şi sprijinul sătenilor, consilierilor locali, fapt pentru care le mulţumesc.

Flacăra albastră a ajuns la Plop

Aurel Guţanu, primar satul Plop, rl Drochia

– Anul 2019 a fost unul bun, am reuşit să îmbunătăţim considerabil viaţa sătenilor noştri. Am reuşit să valorificăm peste 1 milion 550 mii lei, bani care au gazificat 58 de gospodării din sat. Este prima rândunică care a dat start gazificării localităţii. Moldova Gaz a venit cu 1 milion 300 mii lei, restul 250 mii lei primăria. Anul acesta finisăm proiectul de canalizare în valoare de 4 milioane lei ce vin din Fondul Ecologic plus contribuția primăriei în valoare de 15%. A fost construită o staţie de epurare bio şi trase 4 km de ţevi de canalizare. În primul rând la sistemul de canalizare au fost conectate instituţiile publice, de numire socială, culturală şi de învăţământ. A rămas doar să conectăm doar reţelele electrice.

Mai avem iluminarea stradală pe încă o porţiune de 1500 metri. Am construit 300 metri de pavaj pietonal în centrul localităţii şi alte 600 metri de drum asfaltat.

Tot în acest an în eşantion de construcţii au fost şi sunt clădirea primăriei, casa de cultură, centrul medicilor de familie. La primărie vom avea o sală pentru oaspeţi, iar în hol, ce va aduce spre aceasta un mic muzeu al satului.

Vă aşteptăm la Plop!

O hartă imensă de piatră va fi construită la Petreni

Valeriu Tizu, primar comuna Petreni, rl. Drochia

– Deja sunt la al patrulea mandat şi am proiecte la activ care se desfăşoară din an în an. Am reuşit în acest an să construim un drum asfaltat, valoarea totală a drumului fiind de 3,73 milioane lei. Banii au fost alocaţi de către IFAD VI „Consiliul raional Drochia şi primăria Petreni, agenţi economici din teritoriu.

Am reuşit să înregistrăm un grup de acţiuni locale GAL „Valea Cuboltei” din care fac parte zece primării şi care au reuşit deja să implementeze diferite proiecte în diverse domenii. Deja s-au determinat câştigătorii celui de-al treilea apel, iar în total au fost valorificaţi cca un milion de lei. În proces de lucru este harta de piatră a localităţii. Lucrarea cu dimensiunile de 3 metri înălţime şi 45 metri lăţime va fi instalată în parcul central din sat. Mai multe lucruri am reuşit şi în celălalt sat din comună – Popeştii Noi. S-a reparat podul de la intrare în sat, graţie finanţării de către Consiliul Raional Drochia. Am reuşit să amenajăm şi intrarea în satul Petreni.

Am creat un consiliu local al tinerilor, care este foarte activ. Acum şi drumul ce duce spre şcoală şi piaţă are trotuar. Deja al patrulea an ne gândim şi la securitatea pietonilor. Sătenii sunt activi şi simt susţinerea lor.

Au luptat din greu cu Covid 19

Titus Sărăteanu, primarul satului Pelenia, rl. Drochia

– Cel mai important lucru este că în acest an am  reuşit să stopăm răspândirea COVID-ului. Din păcate satul nostru a numărat zeci de cazuri, ceea ce ne-a făcut să fim cea mai infectată localitate din raion. A fost greu şi anevoios, dar împreună cu forţele de ordine, lucrătorii medicali am reuşit. S-a dus evidenţa persoanelor bolnave, dar şi cei care trebuiau să se autoizoleze, s-au desfăşurat raiduri zilnice la agenţii economici.

Au fost aplicate şi amenzi. Minuţios am pregătit instituţiile de învăţământ şi cele preşcolare din localitate către începerea unui an şcolar. S-a procurat tot echipamentul pentru a proteja persoanele care-şi desfăşoară activitatea în aceste instituţii.

Peste 200 mii lei au fost îndreptaţi pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie la cele 4 grădiniţe. Astfel s-a construit o bucătărie nouă, un depozit pentru păstrarea produselor, s-au schimbat gardurile din jurul unei grădiniţe, s-au construit pavilioane, loc pentru joaca copiilor.

COVID-ul a stopat desfăşurarea festivalului, care devenise tradiţional „Zestrea Nordului”. În alte opt festivaluri n-au putut participa  colectivele din sat. Am reuşit să îmbunătăţim infrastructura drumurilor din sat. Astfel o porţiune de 2 km de drum din localitate este asfaltat complet. Alt kilometru a îmbrăcat varianta albă. Am reuşit graţie unui proiect să reînnoim 10 hectare de păşuni. Astfel arată biblioteca sătească, aici au fost schimbate ferestrele şi instalată căldura pe gaz.

Iluminarea stradală se extinde la Văscăuți

Oleg Podborschi, primar comuna Văscăuţi, rl. Floreşti

– Cel mai important lucru este că am reuşit în acest an să începem implementarea proiectului „Apă pentru viaţă în regiunea de Nord” în satele Văscăuţi şi Octeabriscoe. Timp de 36 de luni vor derula lucrările pentru conectarea a 154 de gospodării la  apeduct. Satul Făgădău şi cele 12 gospodării din 22 au fost anterior conectate la apeduct – valoarea proiectului este de 8 milioane 400 mii lei, bani ce vin din partea ADR Nord, iar contribuţia primăriei 505 mii lei. S-a reuşit asfaltarea a 365 metri de drum şi alte 700 în variantă albă.

Avem în acest an realizări  la capitolul iluminarea stradală în Făgădău şi Văscăuţi. Reuşim până la sfârşit  de an încă 2 kilometri de drum să iluminăm, datorită banilor ce vor veni de la Guvern. Mai trist a fost faptul că pandemia a pus punctul mai multor activităţi culturale. Trist, dar am pierdut şi un sătean pe acest motiv. În rest avem de lucru. Mulţumesc sătenilor pentru votul acordat şi susţinere.

„Bine aţi venit!” la Izvoare

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Floreşti

– Am reuşit în acest an să asfaltăm o lungime de 1500 metri de drum. Am amenajat ambele intrări în sat. Acum cei ce vin în sat sunt întâmpinaţi cu „Bine aţi venit!”, iar la plecare sunt petrecuţi cu „Drum bun!”.

Am adus la normă sala de festivităţi la grădiniţa de copii. S-au plantat 40 de brazi. Am creat condiţii pentru copiii satului, dar şi a celor din satele vecine ce practică sportul. Aici se antrenează la fotbal două echipe de băieţi, dar şi una de fete.

Multe alte lucruri am reuşit. Mai puţin la capitolul activităţi culturale. Pandemia a pus interzis pe toate. Totuşi cele mai îndepărtate sărbători a satului, ori evenimente ce vor marca sau au marcat sătenii noştri ne străduim să nu le  trecem cu vederea. Totuşi toate acestea  alcătuiesc istoria comunei noastre.

Drumuri mai bune la Bulboci

Filip Crîşmari, primarul comunei Bulboci, rl. Soroca

– Mai multe lucruri am reuşit în acest an datorită sprijinului şi a bunei conlucrări cu sătenii mei, dar şi a Consiliului raional Soroca.

Am adus în ordine drumurile comunei noastre, care erau delăsate total şi dădeau mare bătaie de cap sătenilor. Am asfaltat 1800 m2 în sumă de 1 milion 87 mii lei la Bulboci. În Bulbocii Noi am reparat capital 700 metri de drum alte 600 metri de drum am reparat în variantă albă. Pe o porţiune de 302 metri de drum am construit un şanţ de protecţie, astfel încât apele pluviale să se scurgă în entravelanul drumului. În altă parte am coborât nivelul drumului şi am construit o dambă de protecţie. În infrastructura drumurilor voi atrage investiţii şi în următorii ani. am reuşit să amenajăm şi să creăm condiţii la staţie de autobuse şi în parcul din centrul satului. Aici s-au construit veceuri şi s-au amplasat urne de gunoi. Ne implicăm activ în proiecte împreună cu sătenii. Acum lucrăm la amenajarea unei gunoişti autorizate.

Am reuşit să pavăm 650 metri pătraţi în curtea grădiniţei de copii. Tot aici s-au reparat blocurile sanitare. Un lucru important este conlucrarea cu consilierii locali şi comunitatea, ceea ce dă rezultatele dorite.

Copiii din grădiniță dispun de toate comodităţile

Serghei Bric, primarul comunei Stoicani, rl. Soroca

– Sunt deja la al treilea mandat şi în acest an am continuat mai multe proiecte anterioare. În acest an s-a asfaltat o porţiune de 2200 metri de drum, ce duce spre satele vecine. La Soloneţ imediat vor demara lucrările de asfaltare a 1000 metri de drum. Alte 1500 metri s-au reparat în variantă albă. S-a asfaltat şi drumul ce duce spre biserică. La Soloneţ s-a investit în grădiniţa de copii. Aici s-a reconstruit blocul sanitar şi canalizare, încât copiii dispun de toate comodităţile.

La Stoicani am reuşit iluminarea stradală s-o extindem. Este doar un început, pe care îl vom finisa împreună cu sătenii mei.

La Vasilcău s-a rezolvat problema deşeurilor menajere

Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, rl. Soroca

– Una din problemele cu care se confruntă sătenii mei este lipsa gazificării. Am reuşit să finalizăm proiectul privind proiectarea gazificării a localităţii. Proiectul urmează a fi depus spre alocarea subvenţiilor pentru gazificare pentru anul viitor.

Am iluminat 3 km de drum şi urmează a fi încă 4 km. S-a lucrat la delimitarea terenurilor în preajma grădiniţelor de copii din satele Ruslanovca şi Inundeni prin instalarea gardului. La prima s-a renovat bucătăria, iar la a doua s-a mai construit un trotuar ce duce spre sat.

Suma de 1 milion 764 mii lei s-a investit în infrastructura drumurilor. S-a rezolvat problema evacuării deşeurilor menajere. Astfel a fost contractată o întreprindere care de două ori pe lună colectează contra plată deşeurile de la gospodăriile sătenilor. Se lucrează la un proiect privind apeductul ce va da posibilitatea ca în cele trei sate din  comună apa să vină la robinet.

Sunt multe de făcut şi mă strădui să-mi ascult sătenii.

PUBLICITATE