Veaceslav Andronov – profesorul neobișnuit din Dondușeni

0
1366

Despre frumusețea unei localități în toate anotimpurile, ziua sau în lumina felinarelor de noapte, din unghiul vârfului de iarbă sau din perspectiva celor mai înalte culmi, poate povesti în detalii și cu pasiune doar un fotograf îndrăgostit de farmecul orașului în care s-a născut.

Este vorba despre Veaceslav Andronov, profesor de fizică și informatică la Liceul Teoretic „Gaudeamus” din orașul Dondușeni. Fotografiile dumnealui sunt admirate nu doar de localnici, dar și de oricine le descoperă pe internet sau în presă. Văzându-le, poți spune doar „Ce oraș minunat e Dondușeni și eu abia acum am observat!”

S-a născut la Dondușeni pe 24 august 1976. Anii de studii au decurs după cum urmează: Școala rusă din Dondșeni №1 (acum Liceul „Gaudeamus”), Școala tehnică profesională Corbu, specializarea electrician; în perioada anilor 2008 – 2013 a studiat la Institutul Umanitar Modern, specializarea Informatică și inginerie computerizată; 2019 – modulul pedagogic la Universitatea „Alecu Russo”, iar în prezent  – masterat în fizică la Universitatea din Tiraspol.

Sfera intereselor sale trece hotarul școlii. Un asemenea profesor are ce povesti elevilor săi, dincolo de disciplina pe care o predă. Veaceslav practică sportul: fitness și culturism, călătorește mult, îi plac drumețiile, sărituri pe frânghie, alpinismul și alte activități, dinamice. Dar dintre toate, oferă prioritate fotografiei urbane și de peisaj, cu portrete și reportaje.

„După ce am vizitat multe locuri și orașe interesante din Moldova, Rusia, Ucraina etc., văzându-le frumusețea și unicitatea, vreau mereu să mă întorc acasă, povestește Veaceslav. Orașul Dondușeni, deși relativ mic, neaglomerat, întotdeauna este curat, liniștit, calm și confortabil.

Acordând mult timp fotografiei, încercând să arăt frumusețea și peisajele naturii, locurile pe care le-am vizitat, încerc să reflectez și să împărtășesc frumusețea orașului meu. Să arăt Dondușeniul într-un mod în care sute de trecători în grabă nu-l vor vedea.

Cred că nu există locuri urâte, trebuie doar să le vezi și să le arăți corect. Nimeni și nimic nu rămâne la fel o lungă perioadă de timp, totul se schimbă mereu și, în acest sens, te poți îmbunătăți în iscusința fotografică la nesfârșit.”

Un profesor care vorbește cu atâta drag despre localitatea în care locuiește, oferă elevilor săi poate cea mai minunată lecție de respect și dragoste pentru orașul care crește împreună cu ei.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE