Rodica TODIREAN: Începeți dimineața cu un zâmbet

0
1675

În anul lucrătorului medical, 2020, portretele medicilor se memorizează acoperite de măști și costume, care au înlocuit cunoscutele halate albe. Dincolo de viziere se ivesc chipuri luminate de oameni frumoși. La începutul pandemiei, când virusul necunoscut a lovit în primii străjeri ai sănătății, doamna Rodica Todirean, medic neurolog în Soroca, a îmbrăcat costumul de protecție cu un singur gând, să intre voluntar în secția de COVID-19, în lupta pentru sănătatea pacienților, printre care erau și colegii de-ai săi – lucrători medicali afectați de coronavirus. – „Calea de a deveni medic a fost decizia mea și doar a mea, povestește dumneaei. Inclusiv, lucrul de tratare a pacienților confirmați cu COVID-19, de asemenea, a fost din inițiativă proprie.” Curajul și puterea de a reacționa operativ în situațiile de criză sunt două dintre multele sale calități.

Rodica Todirean s-a născut în orașul Soroca, în familia medicului Ion Todirean și a Veronicăi Todirean, profesoară. A crescut într-un mediu intelectual, continuat de-a lungul vieții prin studii și activitate profesională. Lecturile rămân a fi și astăzi sursele sale de relaxare, în contradicție cu rețelele de socializare pe internet, pe care le-a exclus din ocupații și nu le recomandă nici pacienților, mai ales înainte de somn.

După anii de școală, Rodica Todirean a studiat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţeanu”. Începând cu anul 2001, activează în calitate de medic neurolog la Spitalul Raional Soroca „A. Prisăcari”. Din 2017 deține funcția de medic-neurolog și șefă a Secției Consultative IMSP SR Soroca. Pe tot parcursul stării de urgență, Secția Consultativă nu și-a sistat activitatea, ci a funcționat în componență redusă, iar de la începutul lunii mai a revenit în regim normal. O altă activitate publică exercitată de Rodica Todirean este cea de consilier raional. Medicina este domeniul de generații al familiei sale, înrămurită și pe linia de rudenie a soțului – medicul specialist în ultrasonografie Marcel Trofimov, apreciat de pacienții soroceni pentru profesionalism și onestitate.

În această perioadă stresantă, Rodica Todirean reușește să transmită o stare sufletească optimistă, activă și energizantă. Cum am putea fiecare să ne menținem echilibrul emoțional? „Începeți dimineața cu un zâmbet pe buze, sfătuiește doamna doctor, și faceți un exercițiu elementar: duceți-vă în fața oglinzii, zâmbiți și rostiți: „Este o zi minunată. Eu sunt sănătos, sunt plin de energie și așa va fi!. Exercițiile fizice scad stresul. 15 – 20 min de sport dimineața, vor aduce un echilibru pentru orele de muncă și oricât de grea nu ar fi ziua, un start bun o va ușura. Acordați timp pentru lucrurile care va plac și adresați-vă cu încredere când aveți nevoie de ajutorul medicului”.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE