ION ȘI DOINA ZAPOROJAN: ”Munca devine recompensă, putere și plăcere, atunci când iubești ceea ce faci”

0
2351

Ce însemnă fericirea, în adevăratul sens al cuvântului, pentru o tânără familie? Aici, veți fi de acord cu mine: lista poate continua la nesfârșit: bani, mașină, viață de lux, călătorii, prieteni bogați, libertate, copii cuminți, părinți generoși, cât mai puține obligațiuni și cât mai multe drepturi, etc, etc. Asta ar fi varianta perfectă, sau ideală, pentru o tânără familie….Dar secretul fericirii adevărate nu constă doar în ceea ce îți dorești să ai, dar efortul, munca depusă, pentru a le obține. Mai este nevoie de sacrificiu, este nevoie mai întâi să dai, ca să poți primi.

Numai atunci poți trăi cu adevărat bucuria succesului, când știi câtă muncă și timp ai sacrificat, poate, zile și nopți nedormite asupra unui plan de afaceri, adeseori pierderi și nereușite, pe care le poți depăși cu ușurință, numai dacă simți sprijinul și umărul persoanei dragi, care a decis să împărtășească aceeași soartă cu tine, momente fericite și greutăți, dezamăgiri și lacrimi de bucurie – toate trăite împreună….

Despre o astfel de familie aș vrea să vă povestesc, despre Doina și Ion Zaporojan, cei, căror soarta le-a ales chiar de la bun început drumul vieții, pe care îl vor urma cu încredere și dedicație, mână de mână, așa, precum au jurat în fața altarului: să trăiască în iubire ani buni de viață lungă, până la adânci bătrânețe. Astfel,  tinerii Doina și Ion, fiind specialiști cu acte în regulă: contabil și  jurist, au preluat afacerea, transmisă prin moștenire de la părinți – Abator, Ferma nr.4, care a devenit afacerea vieții lor. Nu au  pus întrebări de felul: ”De ce noi?”, cum obișnuiesc să întrebe tinerii, care nu-și doresc să iasă din zona lor de confort, cu atât mai mult, ca cineva să le spună ce trebuie să facă. Cu atât mai mult, că în zilele noastre, tinerii preferă să facă ”bani ușori”, adică să aibă un job, care să nu le facă prea multe bătăi de cap, să nu lucreze din greu, să aibă un regim flexibil, mai puțină răspundere, dar să primească mai mulți bani….Desigur, sună frumos și, poate alții au acest noroc, dar acest scenariu nu este despre eroii subiectului meu.

Afacerea vieții lor a fost transmisă de la părinți, pentru a servi oamenilor, pentru a presta servicii de calitate, de a spori randamentul muncii prestate, de a îmbunătăți condițiile de muncă a angajaților, iar prin atitudine responsabilă – de a spori în timp record lista clienților, care vor beneficia de serviciile lor. Anume acest lucru a fost să se întâmple în acești ultimi 4 ani de activitate, de când Doina și Ion Zaporojan și-au trasat un scop major: de a deveni un obiectiv strategic de importanță națională, un producător autohton de carne porcină, conform standardelor europene, cu utilizarea celor mai noi tehnologii, dar și un obiectiv atractiv pentru turiști.

Pentru nimeni nu este un secret, că orice afacere inițiată, mai ales, dacă se bucură de apreciere din partea  consumatorului, mai are parte și de ”aprecieri”  din partea ”gurilor rele”. Dar, pentru că această calitate este ca un ADN în sângele moldovenilor, am decis să găsesc ”vaccinul” potrivit, iar cel mai sigură metodă, a fost ca să mă deplasez la fața locului, pentru a  putea aduce informații veridice. Astfel, am ajuns și la Abatorul de carne porcină, Ferma Nr.4, situat la marginea s. Șuri, în vecinătate cu mănăstirea de pe stânca dealului.

Ion și Doina, m-au întâmpinat cu bucurie, organizând și o excursie pe teritoriul abatorului, povestind cu însuflețire pas cu pas, cum au făcut, că într-un timp atât de scurt să le prospere afacerea. Am simțit în vocea lor o notă de mândrie, de bucuria muncii lor, care  a dat roadele mult așteptate. La întrebarea, pe care am adresat-o Doinei, poate și-ar fi dorit să rămână după facultate să lucreze contabil la vreo  companie  din capitală, sau altceva, dânsa a răspuns: ”Eu consider, că locul și menirea mea, este să fiu sprijin și ajutor de nădejde al soțului meu. Ar fi păcat, că în goană după averi și viață ușoară, să uităm ce este mai important pentru o căsnicie fericită: este anume să împarți bucuriile, grijile, greutățile, succesele și insuccesele cu jumătatea ta. O afacere de succes aste atunci, când împreună muncim, suntem responsabili și contribuim la prosperarea și creșterea acestei afaceri.”

Nu am ezitat să ofer câteva întrebări și  lui Ion Zaporojan, moștenitorul acestei  afaceri, care a trezit curiozitatea multor concurenți invidioși.

 • Cum v-ați decis să preluați această afacere, în opinia mea, deloc ușoară? Cum a fost acest început și dacă ați avut  temeri, că nu veți putea face față provocărilor?
 • Recunosc, că am trăit aceste momente și, ca fiecare tânăr, nu aveam suficientă încredere în forțele mele, știind că este nevoie de anumite abilități și cunoștințe în domeniu. Dar, grație ajutorului, îndrumării și sprijinului tatălui meu, care mi-a fost și mentor, dar moartea nemiloasă l-a răpit prea devreme de lângă noi, am deprins de la el cea mai bună învățătură despre faptul, ce trebuie să facă un bun manager, cum trebuie să organizeze și în ce mod trebuie să gestioneze o afacere, ca să trăiască bucuria succesului.
 • Cine acum vă acordă suportul și ajutorul necesar în gestionarea afacerii?
 • În primul rând, sunt foarte recunoscător soției mele, Doina, care a decis să acorde cunoștințele sale, domeniul contabilitate, atât de necesare oricărei afaceri. Ea este și consultantul principal în probleme de marketing, consultări cu clientela, la încheierea contractelor de colaborare cu rețele de magazine, market-uri, pentru realizarea producției noastre, precum și multe alte chestiuni organizatorice. Îi mulțumesc, că este alături de mine și mă susține nespus de mult. Până la urmă, succesul acestei afaceri, este și succesul familiei noastre, ea fiind moștenită  de la părinți, ca o pistă, de unde să ne luăm zborul, pentru a ne asigura un viitor aici, acasă și a-l putea transmite urmașilor.
 • Foarte frumos spus Ion, iar dacă copii vor avea predilecție față de alt domeniu, sau le va fi pe plac altă vocație, cum veți proceda?
 • Desigur, ar trebui de luat în calcul și această opțiune, dar, eu consider, că totul depinde de educația, pe care vom oferi-o copiilor noștri. Dacă va fi una corectă și le vom inspira și educa respectul față de munca părinților, precum am primit-o noi de la părinții noștri, atunci ar fi cu neputință, ca copiii să cedeze atât de ușor în fața altor provocări, iar munca de o viață a părinților, să fie dată uitării. Moștenirea, pentru noi, este un lucru sfânt, care trebuie primită cu respect și dragoste de părinți și bunei, care au lăsat o urmă frumoasă în viața lor. Fiecare din noi trebuie să lase o urmă frumoasă în viața sa și nu e nimic mai sfânt, ca moștenirea transmisă din generație în generație.
 • Din câte cunoaștem, vă onorați cu multă răbdare și dedicație responsabila misiune, dar, totuși, aș vrea să începem cu afacerea propriu-zisă, pentru a depăna firul de la capătul ghemului. Deci, ați preluat prin moștenire această afacere. Cum a fost inițial acest început și care au fost greutățile întâlnite?
 • Având în vedere faptul, că multe cunoștințe în domeniu a trebuit să le deprind, să le învăț, eu fiind de specialitate jurist, desigur, a fost complicat. Uneori, mă obseda dorința de a lăsa totul, fiind tentat de gândul, că asta nu este vocația mea și nu voi putea face față cerințelor, nu mă voi putea isprăvi. Dar am văzut câtă dedicație, străduință și responsabilitate avea tatăl meu, câte greutăți a trebuit să depășească, pentru a pune temelia  acestei afaceri, pentru a putea lăsa moștenire copiilor săi, jertfindu-se până la ultima clipă din viață, că mi-am zis: ” Cât de greu nu va fi,  voi duce cu mândrie cauza lăsată de tatăl meu. Nu voi permite niciodată, ca ceea ce a zidit dânsul cu atâta sacrificiu pentru urmașii săi, să se mistuie fără urmă în timpuri. Eram ferm hotărât, că voi continua, indiferent de greutăți, invidie, răutate, concurență și vorbe rele. Un balsam pentru suflet a fost și este soția mea, care a decis să împărtășească acest angajament și deja timp de 4 ani ținem față provocărilor în această afacere.
 • Sunteți căsătoriți de doi ani, înseamnă că ai beneficiat de sprijinul soției și înainte de căsătorie?
 • Da, desigur, dânsa era încă studentă, când am preluat afacerea. Am avut parte de ajutorul și sprijinul ei foarte mult, chiar încă urmând facultatea și nefiind încă căsătoriți. Avea pe atunci numai 18 ani. La început am întâmpinat multe greutăți, deoarece încă nu aveam utilaje atât de performante și majoritatea operațiunilor erau exercitate manual.
 • Acum, însă beneficiați de cele mai noi utilaje. Ne puteți povesti câte ceva despre faptul, când și cum au fost achiziționate, dar și despre rolul și importanța tehnologiilor moderne în procesul de prelucrare a cărnii, conform standardelor europene?
 • Trăim cu toții în era tehnologiilor și, desigur, utilizarea echipamentului performant ne facilitează, indiscutabil, procesul de prelucrare a cărnii, sporind simțitor randamentul muncii, care generează și prestarea serviciilor de calitate pentru consumator. Inițial, ne-am dorit foarte mult acest echipament, dar fiind foarte costisitor, am investit abia acum ultimii doi ani în tehnică performantă germană, atât de necesară unei afaceri de succes. Chiar și banii, câștigați la nunta noastră au fost investiți în această tehnică, deoarece, dacă nu investești, nu poți aștepta venituri din afacere. Nu contează cât timp va trebui ca să ne recuperăm cheltuielile investite, acum cel mai important este faptul, că am câștigat încrederea consumatorului și ne vom strădui să nu dezamăgim așteptările și să muncim în continuare pentru calitatea produsului nostru și imaginea întreprinderii noastre, care e cunoscută de toți ca Abator, Ferma nr.4.
 • Sunteți unul din puținii producători autohtoni, care nu doar produc semifabricate din carne porcină, dar și dețineți o fermă în preajma abatorului.
 • Da, deținem și o fermă de creștere a porcilor, avem și terenuri de pământ, pe care semănăm culturi cerealiere, aceasta fiind  materie primă, din care pregătim ulterior hrană pentru animale, care este ecologică, fără adaosuri artificiale, sau alți componenți. Hrana este naturală și sănătoasă, ceea ce contribuie la obținerea  unui produs curat ecologic – cărnii porcine gustoase și de calitate.
 • Cum reușiți să faceți față cerințelor consumatorilor, căci,  din câte cunoaștem, sunteți  supra solicitați?
 • Noi dispunem pe teritoriul abatorului de un magazin, în care realizăm propria producție și mai avem contracte cu super market-uri, unde livrăm producția. Dar majoritatea consumatorilor vin să procure cele necesare direct de la producător, adică, de la noi. Uneori, când avem mai multe comenzi, procurăm porci de la țărani – locuitori din sat, dar și localitățile vecine și pregătim producția solicitată.
 • Ce fel de semifabricate produceți și care din ele sunt cele mai solicitate?
 • Dispunem de o gamă variată de produse din carne porcină. Ne străduim să mergem în pas cu cerințele consumatorului și producem cârnăciori, mici, pârjoale, chighiri, carne în marinadă pentru frigărui, tocătură, etc.
 • Știm, că aveți foarte mulți clienți din toate localitățile raionului Drochia, care procură de la D-voastră produsele din carne, iar cei, care au procurat pentru prima oară, rămân a fi clienții fideli. Din ce localități mai aveți clienți și cum ați reușit să atrageți un număr atât de impresionant?
 • Da, este adevărat, că clienții sunt nu numai din raionul Drochia, dar și din raioanele Dondușeni, Soroca, Edineț, Rîșcani, Briceni, Bălți, chiar și din Chișinău. Cred, că un moment important este în primul rând calitatea produselor noastre, sunt gustoase, avem o rețetă proprie, care este, desigur, secretul nostru comercial. Alt motiv de a procura anume de la noi, sunt prețurile accesibile, care sunt mai mici și constituie o economie la bugetul oricărei familii. Prețurile sunt mai mici, deoarece producția este direct de la producător. Produsele sunt întotdeauna proaspete, semifabricatele  se vând atât refrigorate, cât și  congelate. Pentru păstrarea lor sunt create  condițiile optime, conform standardelor europene, dar și cerințelor și normelor sanitare.
 • Ne puteți povesti care sunt etapele de prelucrare a cărnii, până când ajunge pe masa consumatorului?
 • Toate etapele de prelucrare a cărnii sunt respectate cu strictețe și angajații sunt special instruiți, căci au de a face cu tehnologii moderne și trebuie să cunoască procesul tehnologic. Există un complex de proceduri, care trebuie urmat cu strictețe. După sacrificarea porcului, se face desângerarea, care este foarte importantă. Se amplasează apoi în utilaj special pentru epilare, după care are loc pârlirea șoriceului pe toate părțile. După pârlire se spală bine, se  despică, se curăță și se spală din nou. Următoarea etapă este prerăcirea, care se face în încăpere specială la temperatura de +2- +6 grade, după care trece în camera de răcire, care se face la temperatura de  0 și + 3 grade. De aici carnea este preluată pentru pregătirea semi fabricatelor, care sunt mai apoi congelate și pregătite pentru consumator.
 • Evident, că având o experiență impresionantă în acest domeniu, aveți și parteneri, cu care colaborați. Mă refer la utilajele performante, alte tehnologii inovaționale, predestinate  procesului de prelucrare a cărnii, dar și condimente, pe care le utilizați în pregătirea produselor.
 • Desigur, din momentul când am inițiat afacerea, avem contract de colaborare cu Compania ”CondiAliment”, care este o companie germană, cu filiala în Chișinău.
 • Este un lucru foarte migălos și  o afacere deloc ușoară, care necesită multă responsabilitate și sacrificiu. Cum le reușiți pe toate și câți angajați aveți la moment?
 • Recunosc, că este o muncă foarte grea, dar, atunci când ne putem bucura de rezultatul muncii, trecem cu ușurință toate greutățile. Mâna mea dreaptă, consultantul și sprijinul meu este soția, care întotdeauna a fost la înălțime, în ce privește managementul afacerii, contabilitate și gestionare, operativitatea și comunicarea cu clienții, dar și cu partenerii. Cred, că m-am născut sub o stea cu noroc și-i mulțumesc mult pentru dedicație și sacrificiu și pentru că reușește să îmbine de minune rolul de soție, cu activitatea în afacere, care este una de succes, deoarece am fost de la început împreună. La moment avem 9 angajați, care sunt tineri, responsabili, care-și exercită cu dedicație atribuțiile. Avem un colectiv minunat și sunt recunoscător tuturor pentru un spirit de echipă sănătos, fiind angajați cu toții într-o nobilă misiune – de a servi comunității.
 • Nu este deloc ușor să ai o afacere de succes, mai ales când pe piață sunt foarte mulți concurenți. Ce aveți a ne spune la capitolul planuri de viitor?
 • În lumea afacerilor întotdeauna a fost, este și va exista concurență. Dar acesta este un stimul motivațional ca să perseverăm, să luptăm și să mergem înainte, pentru a realiza obiectivele propuse. Pentru noi nu există nimic mai important, decât aprecierea consumatorului și de a câștiga cât mai mulți clienți fideli. Desigur, unul din obiectivele principale, sau planuri de viitor, este să ne extindem pe piață, atât pe piața națională, cât și peste hotare. Acest scop ne motivează să muncim și mai mult, să producem a gamă mai variată de produse, să menținem și să modernizăm în continuare procesul de prelucrare cu tehnologii cât mai moderne, pentru a menține și a spori imaginea noastră, cât și a producătorilor autohtoni, atât pe piața națională, cât și internațională. Fiind producători cu acte în regulă și produse de calitate, vom face tot posibilul, ca produsele noastre să fie solicitate și peste hotarele țării.

Această tânără familie, Doina și Ion Zaporojan, au reușit în timp record să obțină încrederea și aprecierea consumatorului, dar și să se afirme pe piața producătorilor locali, fiind deja recunoscuți ca cei mai de succes  producători din  țară. Având planuri grandioase de viitor și îndeplinindu-și cu dedicație nobila misiune, sunt un exemplu demn de urmat pentru mulți tineri, care-și doresc o proprie afacere. Munca, dedicația, sacrificiul și înaltul angajament față de consumator, oferă întotdeauna succesul mult dorit. ”Mai întâi munca, pe urmă cafeaua” – acest principiu a ghidat întreaga afacere a eroilor poveștii mele, fapt, care a generat succesul irevocabil. Singura modalitate, prin care poți face  lucruri extraordinare este să iubești ceea, ce faci și familia Zaporojan iubește ceea, ce face: aduce oamenilor bucuria satisfacției și produse de calitate pe masa consumatorului. Este scopul nobil și măreț, pentru care munca devine recompensă, putere și plăcere.

Să le dorim mult succes și cât mai mulți clienți fideli! Pentru cei, care încă nu au savurat din minunatele produse, grăbiți-vă! Găsiți Abator, Ferma Nr.4, s.Șuri, raionul Drochia. Tel. de contact: +373 699906624, +373 60177701. Doina și Ion Zaporojan, cei mai tineri și de succes antreprenori!

A intervievat  Ioan Minodora

PUBLICITATE