Mihail donos: „Glia şi sătenii sunt în sufletul meu”

0
100

Trei combine de înaltă productivitate, de marca „KLAAS”, lacom „înghiţeau” spicele de pe ultimul hectar din preajma satului Ciripcău. La plugari cu o cină delicioasă venise primarul satului Mihail Donos.

  • Eu din copilărie am deprins dragostea de glie. Când am posibilitate mă rup de la primărie şi vin la băieţi la deal, pe când activam ca agricultor începător era altă tehnică. Combinerilor la seceriş numai ochii le sclipeau pe faţa „pudruită”. Eram fericiţi cu toţii că adunam pâinea consătenilor, – zice primarul.
    Între timp cele trei combine au tras la drum, şi au „golit” bunkările, pentru a merge spre a lua prin asalt roada de pe ultimul câmp, ce vălurea cu spicele aplecate de povara boabelor.
  • Acum, „tragem ultima brazdă”, a secerişului, – a spus Vladimir Burnusuz, agronomul-şef al gospodăriei. – Dar anul agricol 2020 ne-a pus la grele încercări. Pe ultima sută de metri este şi recoltarea rapiţei. Seceta toamnei ne-a făcut să întoarcem brazda la peste 120 de hectare de rapiţă şi a o semăna din nou. Am avut un risc enorm, dar mulţumim Domnului că azi avem rezultate nu rele. Putem să spunem că sunt unele din cele mai bune din raion, – constată agronomul şef.
    Bucuroşi de venirea primarului, combinerii au făcut un mic răgaz.
    Secerişul la „Agrocirip” a decurs ritmic, graţie şi faptului că în gospodărie mecanismele sunt moderne şi bine păstrate. Câmpurile eliberate de spicoase sunt prelucrate.
    Când în casa cititorului va intra actualul număr de ziar, echipajul care a participat la seceriş şi în acest an sunt plecaţi la odihnă pentru a-şi reface puterile. Mecanizatorii vor reveni deja la recoltarea culturilor de toamnă, care la fel promit o roadă bogată.

Natalia VRANCEAN

PUBLICITATE