Sânzienele i-au adus noroc Alexandrei Nelipovschi

0
173

În semn de înaltă apreciere pentru muncă prodigioasă de promovare și valorificare a culturii și istoriei locale, doamna Alexandra Nelipovschi, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din s. Sofia, a fost distinsă cu scrisoare de gratitudine din partea dlui Alexei Vasilean, Președintele raionului Drochia.

Pe parcursul celor 15 ani de activitate muzeistică, doamna A. Nelipovschi a adunat sute de exponate valoroase în incinta Conacului boieresc „Hasnaș”, atingând cifra de peste 2000 de obiecte istorice. Sub egida sa, instituția a devenit nu doar o sursă de informare, dar una care educă generații și cultivă dragostea pentru trecut. Anual aici sunt organizate între 8 și 10 activități de amploare, cele mai cunoscute fiind Sărbătoarea Verdelui, Sf. Gheorghe, În Omagiu lui Iacob A. Babira – fondatorul muzeului, Sfântul Andrei, șezătorile.

Pe lângă muzeu, la inițiativa dnei directoare, activează, de 7 ani, ansamblul folcloric „Țărăncuțele”, condus de Anatol Ceremuș. Pentru Alexandra Nelipovschi folclorul este cartea vieții străbunilor, iar transmiterea bogăției culturale este o datorie de îndeplinit. Poartă în inimă cântecul popular și de 23 de ani cântă în ansamblurile ”Liliacul”, apoi „Sofianca” și Țărăncuțele”.

          Mama a adus-o pe lume chiar de Sânziene, pe 7 iulie 1948, zi însemnată când fetele împletesc cununi de flori și le aruncă pe ape, să le aducă noroc. Nu a plecat niciodată departe de satul natal, căci nu poate fi alt loc mai drag pe lume, decât aici, unde cărările duc la case de oameni buni, unde tradițiile sunt respectate și fiecare zi trece cu spor. Dragostea a pripit-o să se căsătorească timpuriu, prin clasa a 8-a. Dar nu a regretat niciodată, spune ea: „Am avut un soț, Dumnezeu mi l-a luat, foarte bun, tată la copii, gospodar, datorită lui am realizat multe. Am crescut doi feciori și o fiică, și mă bucură două frumoase nepoțele – lumina ochilor mei: Eva și Evelina.

Viața merge înainte. Vreau să îmbătrânesc frumos, să las ceva valoros în urmă. Cât o să mă țină picioarele, am să mă duc la muzeu, ca la a doua casă și voi munci ca să știe lumea că nu s-au pierdut tradițiile. Mulțumesc din suflet domnului Președinte, Direcției Cultură Drochia, tuturor oamenilor care ne-au susținut întotdeauna. Sunt foarte recunoscătoare gimnaziului din sat, casei de cultură și primăriei. Avem un primar înțelegător, dl Veaceslav Magaleas ne ajută cu transport și altele după posibilități. Sunt recunoscătoare oamenilor care vin cu mare drag la evenimentele noastre, sunt împăcată și sper ca cei care vor veni din urmă, vor pune suflet și vor păstra tot ce am adunat.”

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE