Cetatea Sorocii de atunci și acum – 5 ani de la restaurare. Expoziție fotografică

0
107

La data de 12 iulie 2020, zi însemnată pentru Soroca, când s-au împlinit 521 de ani de la prima atestare a Cetății (12 iulie 1499), în incinta fortăreței medievale a fost inaugurată expoziția fotografică a autorului Vadim Șterbate. Evenimentul a avut loc la 5 ani de la restaurarea Cetății Soroca în cadrul proiectului finanțat de UE „Bijuterii Medievale: Cetățile Hotin, Soroca, Suceava”.

Colecția cuprinde 50 de lucrări din perioada de restaurare a cetății, momente istorice ce surprind meșterii lucrând în piatră sau lemn, captate de fotograf, de pe cele mai înalte culmi ale cetății.

Evenimentul a fost deschis de către directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, Nicolae Bulat: „Cu Vadim Șterbate am vorbit de anul trecut despre această expoziție. Sperăm ca toți cei care trec prin cetate, numaidecât vor parcurge cu privirea peste aceste fotografii – clipe imortalizate, care pentru noi au fost fericite și grele… Cu bunul Dumnezeu s-a adus la bun sfârșit. Acum, ne dorim foarte mult să salvăm beciurile și construcția unui fragment de galerie.”.

Expoziția a fost realizată cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Surpriza evenimentului a fost prezența la Soroca a excelenței sale, domnul Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău: „Exprim în primul rând bucuria mea că sunt aici, din nou, la Soroca și în cetatea pe care am văzut-o prima dată înainte de reconstrucție și pot să mărturisesc și eu despre schimbarea mare care s-a făcut datorită eforturilor celor care întreprind totul pentru a păstra moștenirea istorică, această bogăție pe care o avem în comun – civilizația europeană și aceste lucruri extraordinare precum este Cetatea Soroca… Împreună cu restaurarea obiectelor de istorie și dezvoltarea economiei locale este ceea ce se poate oferi ca domeniu turistic. Suntem în perioada pandemiei care ne-a găsit pe toți nepregătiți, vom trece împreună prin asta cu respectarea măsurilor necesare. Va veni o nouă perioadă de revitalizare economică, cu reforme și eforturi susținute și din partea UE pentru R. Moldova. Asistența noastră aduce aceste lucruri bune pentru oameni. Vom continua și cu acordul de asociere și acordul de liber schimb, vom fi împreună mai puternici către prosperitate comună.”.

Ana Beja, ex-prefect al Județului Soroca: „A fost o muncă grea – a Meșterului Manole, să reconstruiești o astfel de cetate, de la înălțime. Expoziția de astăzi este un eveniment foarte important. Împreună cu Uniunea Europeană, într-adevăr devenim mai puternici. Exprimăm recunoștință din partea locuitorilor Sorocii pentru că ați pus suflet și bani pentru a restaura Cetatea. Vadim este un neobosit căutător de peripeții.”

Vadim Șterbate, fotograf, autorul colecției: „Noi avem un nărav tare urât, ne uităm istoria și aceasta se vede și după cum votăm. Noi uităm ce s-a făcut în cetate, uităm cum era fortăreața și cum a devenit. Uităm oamenii care au lucrat la restaurare, uităm de unde a venit sprijinul de restaurare a cetății, care până la urmă a fost făcută cu bani europeni… De aceea când veneam în perioada restaurării, făceam fotografii și mă gândeam că vor prinde bine. S-au acumulat mai multe, și am zis că cele mai importante nu trebuie să fie undeva la mine pe un hard, sau pe o pagină de Facebook, dar să fie în patrimoniul muzeului, unde oamenii să vadă cum s-a schimbat cetatea. Trebuie să conștientizăm cât este de important ceea ce avem, ca să dezvoltăm această bucată de Țară de la Prut până la Nistru.”

Alexandru Cimbriciuc, ex-deputat în parlamentul R. Moldova: „Fiind deputat, cu plăcere am semnat acordul de asociere cu UE. Suntem mândri de renovarea Cetății Soroca. Sorocenii știu a aprecia lucrurile frumoase și în continuare vom fi în pas pe drumul european. Un moment neplăcut pentru noi sorocenii este că proiectul de reconstrucție nu a fost făcut public, în detaliu, nici până astăzi, chiar dacă au fost solicitări și din partea unor consilieri.”

Lucrările de restaurare a cetății Soroca au costat trei milioane de euro, dintre care 2,7 milioane din partea Uniunii Europene, iar restul de la autoritățile locale din Soroca. Expoziția fotografică poate fi vizitată în incinta Cetății Soroca pe parcursul acestei luni.

Ludmila TALMAZAN  

PUBLICITATE