Nu-nzădar în zoom-ul școlii…

0
580

În contextul pandemiei și necesității distanțării sociale, procesul educațional continuă la distanță, fiind la moment singura cale de a păstra legătura dintre elevi și  profesori, atât pentru socializare, cât și pentru învățare.

Ce înseamnă învățarea la distanță? E un tip de predare nou, care permite învățarea de acasă prin intermediul tehnologiilor. Lecția poate să fie sincronizată – cu predare online, prin intermediul diverselor aplicații, ca de exemplu Zoom sau asincronă – când profesorii anexează tema nouă cu imagini, video și alte fișiere necesare învățării de sine stătătoare, indicând sarcini de lucru și termeni de realizare. La fel, lecțiile pot fi mixte, când se îmbină cele două tipuri de predare – asincronă și sincronă.

Desigur, predarea vie și interacțiunea directă dintre profesori și elevi nu poate fi înlocuită de niciun fel de computer performant sau alt fel de gadget de ultimă oră. Explicația e simplă: suntem oameni, ființe sociale și comunicarea este esențială pentru existența noastră. În rețeaua internet suntem asemenea insulelor izolate din Oceanul Planetar. Ne lipsește sensibilitatea, afecțiunea de care avem nevoie ca de aer, de apă, de lumină…

Totuși, în condițiile carantinei, mutarea activității instituțiilor de învățământ în mediul online este o oportunitate excelentă de a continua lecțiile și a finaliza anul școlar 2019-2020. A venit așa un timp, când trebuie să le reușim pe toate de acasă, instruirea fiind ghidată de profesori, la distanță,  îmbinându-se cu disciplină, pasiune pentru carte, responsabilitate, răbdare și speranță că totul va fi bine.

Știm că elevilor le este dor de colegi, de atmosfera școlii, de ore, de pauze, de glumele lor, de participare activă, de activități extracurriculare etc., pentru că același lucru îl simțim și noi, profesorii. Astfel, un grup de profesori de la IP Liceul Teoretic „B.P.-Hasdeu” din or. Drochia, ne-am exprimat dorul de liceu, de elevi, de colegi, prin fotografii făcute la 01 mai 2020, de acasă, în dorința de a transmite gânduri pozitive.

Lefter Marina, profesor de limba și literatura română,

IP Liceul Teoretic „B.P.-Hasdeu” din or. Drochia

PUBLICITATE