Mă bucur nespus de mult, Damian, că ai găsit timp de a oferi acest interviu pentru ”Ziarul Nostru” și să știi, chiar dacă acest dialog este susținut la distanță, oricum, pentru toți cei care te cunosc și, în deosebi pentru drochieni, ne ești mereu alături. Având în vedere faptul, că întreaga lume e supusă unui test de rezistență împotriva pandemiei, cauzată de coronavirus, suntem obligați să respectăm restricțiile, dar și măsurile de combatere și răspândire a infecției, pentru a evita consecințele nedorite.
- În acest context, am vrea să știm, cum luptă cu pandemia tânărul și promițătorul interpret Damian Spinei, despre care știm prea bine, că e o fire prea energică și neastâmpărată, pentru a-și imagina măcar o zi din viață fără muzică, fără oameni dragi și fără prieteni?
- Indiscutabil, sunt de acord, ca este o situație dificilă pentru toți, dar mă strădui să ramân calm și încrezător în ziua de mâine și, din tot haosul existent, caut partea bună a lucrurilor: studiez mai multă literatură muzicală, psihologie, business. Imi aprofundez nivelul de cunoștințe în limba engleză. Exersez zilnic, cu diverse vocalize, pentru dezvoltarea ambitusului vocal. In perioada aceasta am devenit mai afectuoși, mai buni, mai indulgenți unii cu alții, atât în sânul familiei, cât și în afara ei.
- Din câte cunosc, prima ta întâlnire cu publicul drochian a fost acum un an în urmă, când ai evoluat în recital cu un program de cântece populare la Festivalul Vânătorilor, la invitația Direcției Cultură Drochia. Care a fost prima ta impresie și cum ai fost primit?
- In primul rând, vreau să mulțumesc întregului colectiv al Direcției Cultura Drochia pentru invitație și frumoasa inițiativă de a promova tinerii interpreți băștinași. Am fost copleșit de emoții, revenind la baștina, de unde am pornit pe drumul vieții si al muzicii. Am evoluat pe multe scene, am cucerit mulți spectatori, dar, sa fiu sincer, aprecierea și aplauzele publicului de acasă a fost cel mai mare Trofeu! M-am simțit așteptat și bine venit, tratat cu atâta căldură și respect. Trăiri plăcute, de neuitat,au rămas cu mine și le port în suflet prin „străini”, ca să mă încălzească!
- Știind, că ai o colaborare frumoasă cu Direcția Cultură Drochia, la ce evenimente, organizate în raionul de baștină ai mai participat?
- Încă sunt puține la număr, mi-aș dori să fiu alături mai mult de publicul drochian, să contribui la promovarea cântecului nostru popular. Am mai participat la ”Festivalul Portului Popular și Pâinii” din satul Mîndîc, la întâlnirea cu delegația de tineri din Germania, în incinta bibliotecii publice raionale ”Iulian Filip” din orașul Drochia. Mă bucur, ca nivelul cultural în raionul meu de baștină este într-un continuu proces de creștere.
- Aș vrea să ne mărturisești câte ceva din viața de student, dar și de artist. Ce an urmezi acum la facultate și care e marele secret al reușitei de a le dovedi pe toate?
- Sunt student în anul 2 la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj la facultatea pedagogie muzicală. Vreau să vă comunic, că anul 2 de studii este mai încărcat, necesită mai mult studiu, dăruire de sine și timp. Mă strădui sa rămân la nivel, să fac față cerințelor, iar autodisciplina este cheia reușitelor mele, făcându-mi în fiecare zi un program de obiective și sarcini de realizat.
- Cunoaștem cu toții, că în condițiile impuse de starea de urgență, din cauza pandemiei, sunt interzise deplasările și evenimentele culturale. Ce fac artiștii și cum își realizează proiectele culturale?
- Din păcate, din cauza pandemiei, s-au anulat toate concertele, concursurile și activitățile culturale. În prezent lucrez la îmbogățirea repertoriului cu noi piese muzicale, colaborez cu diverși compozitori și textieri, prin intermediul rețelelor de socializare.
- Noi, drochienii, ne-am bucurat enorm de mult de succesul tău, când am aflat că ai câștigat 4 de ”Da” în cadrul Concursului ”Românii au talent”, care s-a desfășurat în luna noiembrie 2019. Cum ai acceptat această provocare?
- M-am hotărât să particip în cadrul acestui show televizat după 2 ani de zile de invitație, căci am găsit în această oportunitate o experiență nouă pentru mine. E o rampă de promovare și, totodată un mediu propice de a cunoaște oameni talentați din domeniul artei interpretative.
- Ce te-a motivat să alegi anume cântecul popular, căci știu că mai interpretezi și alte genuri de muzică? De ce anume această piesă?
- Am ales aceasta piesă, fiindcă este rafinat condimentată cu umor popular are un tempou ritmat, care „încinge” atmosfera. E unul din preferatele mele piese din repertoriului regretatului Nicolae Sulac. Am ales muzica populară, întrucât, în cadrul acestui show, muzica ușoară și clasică sunt în de ajuns.
- În acest răstimp de un an de zile ai mai avut asemenea provocări, de a participa și la alte concursuri în țară și peste hotarele ei?
- Am participat la concursul Internațional de folclor din Moscova, Federația Rusă, la care am câștigat medalia de bronz. Premiul Mare la concursul ”Efta Botoca”, din Timișoara, Banat, apoi Premiul juriului ”Strugurele de Aur”, din Alba-Iulia. Am lansat prima piesă ”Rândunică, rândunea…” text – Aliona şi Elena Rozovel, aranjament muzical, Ion Caranfil . Am participat la multe emisiuni radio si TV din R.Moldova şi România.
- Bucurându-te de un succes irevocabil în lumea muzicii, cu siguranță, că mulți fani ai tăi ți-au solicitat și un selfie, sau poză ca amintire, ori autograf. Ce emoții ai avut în acel moment?
- În acel moment am avut emoții de satisfacție sufletească, de împlinire ca interpret. Este important pentru noi aprecierea din partea fanilor, care este ca o recompensă pentru truda depusă în slujba muzicii.
- Ne spui câte ceva despre grupul vocal CrescendoBand, din câte cunosc, prin 2017 ați participat la lansarea Asociației Absolvenților ASEM. Acest grup vocal este și în prezent?
- Cu aceasta trupa vocala am avut o activitate intensă și productivă, dar destinul ne-a ramificat drumurile tuturor membrilor și, in prezent, nu mai cântăm împreună. Apariția lui a fost o inițiativă îndrăzneață de a aduce pe piața muzicală din R.Moldova un grup, care cântă doar acapella, inspirându-ne de la trupa ”Pentatonix”. Experiența obținută în cadrul tuturor concertelor, timp de 2 ani, mi-a adus un mare beneficiu în creșterea mea ca personalitate si artist .
- Ce planuri de viitor ai în timpul apropiat?
- Aștept cu nerăbdare să-mi reiau activitatea normală și să pun în acțiune proiectele concepute pentru anul 2020. Menționez câteva: lansarea pieselor ”Mai scripcare de la Prut”, ”Pe un petec de hârtie” – un duet cu interpreta Natalia Proca, finalizarea cu brio a anului de studii și participarea la noi concursuri și activități culturale. Fiind membru al Asociației Promotorilor din Drochia, vreau să-mi aduc contribuția în perspectiva dezvoltării raionului prin noi idei, viziuni bine conturate, în urma analizei comparative dintre România și R.Moldova. Noi proiecte, grație implementării cărora, vor fi resimțite progrese considerabile. Vor fi mai multe surprize pe viitor!
- Ce crezi, în viziunea ta de artist, despre situația pandemică și care este mesajul tău pentru colegi, prieteni, dar și pentru cei dragi, de la locul de baștină?
- Cu regret, situația pandemica este o realitate, o încercare grea pentru toți, care și-a pus amprenta asupra omenirii. Prin atitudinea și responsabilitatea fiecăruia, prin respectarea tuturor normelor de protecție și igienă, v-om învinge acest virus ucigător.
Vă îndemn să vă urmați scopul, să identificați ariile speciale de unicitate și să valorificați acel potențial, chiar daca realitatea dictează altfel. Să vă asumați responsabilități și să folosiți timpul prețios pentru investiții în dezvoltarea personală. Important este să aveți destulă ambiție și să nu vă lăsați pradă greșelilor, căderilor și încercărilor nereușite, pentru că doar trecând prin aceste greutăți și nereușite, veți putea crește ca profesioniști și, în primul rând ca oameni! Este ca o încurajare a mea pentru cei, care vor să-și urmeze visul. - Ai decis deja, cu ce piesă te vei prezenta la următoarea etapă a concursului?
- Desigur, n-aș fi lăsat această importantă decizie pe ultima sută de metri și, în pofida faptului, că concursul a fost amânat și se va desfășura, probabil, deja în perioada estivală, am decis că voi pregăti pentru următoarea etapă o doina sau o balada si un piesă mai ritmată, rămâne doar să decid care din ele ar fi mai potrivită pentru concurs. Acum continui să lucrez la ele.
- Mulțumesc mult, Damian, pentru acest discurs multașteptat de fanii tăi și îți dorim multă baftă la următoarea etapă a Concursului ”Românii au Talent!”
Ala Bugai