Plasma sanguină a unui singur pacient vindecat de COVID-19 poate contribui la tratarea a cel puțin trei bolnavi în stare gravă

0
371

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea. Ce prevede tratamentul cu plasmă aflăm de la directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Dna Cebotari, explicați-ne vă rog, cum pot fi tratate persoanele infectate cu COVID-19 cu ajutorul  plasmei unui pacient vindecat  de această boală?

Orice persoană care face boala, și nu numai COVID-19, dar orice altă maladie infecțioasă, produce anticorpi. Altfel spus, niște substanțe speciale împotriva bacteriei sau virusului corespunzător. Plasma persoanelor vindecate, fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienții gravi și extremi de gravi. Tratamentele medicamentoase, plus plasma bogată în anticorpi, reușește să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism și să-l distrugă. Astfel, se stabilește o însănătoșire mai grabnică.

Cât de sigură și de eficientă este această metodă?

O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecțiuni.

La cât timp după încheierea tratamentului o persoană vindecată poate dona  plasmă?

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14  zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin prin un test negativ la COVID-19. La etapa de externare, persoana tratată va fi informată de către personalul medical al instituției medico-sanitare  în care a fost tratat, despre formarea de anticorpi și plasma convalescentă a acestuia, importanța acesteia pentru tratamentul pacienților gravi și foarte gravi. De asemenea, persoanele care vor decide să se solidarizeze în continuare în lupta cu COVID-19, vor consemna un acord pentru ulterioara recrutare de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Toate acordurile se vor transmite săptămânal instituției noastre, iar  după două săptămâni de la externare,  noi vom contacta aceste persoane și le vom recruta la donarea de plasmă.

Unde oamenii vor putea dona plasmă? Este obligatoriu să vină la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui sau vor putea merge și în alte centre medicale?

Desigur, aceste persoane pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. În acest sens, instituția noastră dispune de tehnologii automatizate de colectare a plasmei, care ne permit recoltarea atât în condiții de staționar cât și mobile. O să creăm toate condițiile de siguranță pentru donator, personal medical dar și pentru plasma recoltată.

Până acum, câți dintre cei care au învins boala și-au manifestat dorința de a dona?

Marți, 21 aprilie,  unul dintre pacienții tratați de Covid 19 a donat plasmă sanguină. Este primul caz înregistrat în țara noastră. Această metodă de tratament este reglementată în Republica Moldova  din 13 aprilie, respectiv din această dată, cadrele medicale din spitale au început să informeze pacienții însănătoșiți. După cum vă vorbeam, plasma poate fi recoltată doar după 14 zile de la însănătoșirea totală, deci numai după această perioadă o să reușim să avem mai mulți donatori. Totuși, conștientizându-se importanța plasmei convalescente pentru tratamentul formelor grave de COVID-19, personalul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, instituție medico-sanitară cu cel mai mare număr de pacienți tratați și externați până în prezent, va contacta telefonic persoanele tratate și externate până în 13 aprilie, pentru ai informa și pentru a prelua acordul  acestora. Ulterior, spitalul va transmite către  Centrul Național de Transfuzie a Sângelui datele pacienților care vor fi dispuși să doneze, iar specialiștii instituției noastre vor interveni promt în recoltarea plasmei.

Ce condiții trebuie să întrunească donatorii?

În primul rând, aceste persoane trebuie să întrunească toate criteriile de eligibilitate standard ca și pentru o donare obișnuită de sânge, plasmă sau celule sanguine. Și ar mai exista câteva condiții obligatorii specifice, cum ar fi: persoane de gen masculin; dovada că a suportat infecția COVID-19 – test pozitiv  (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoșire completă și test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului; lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și rinichilor).

De ce femeile nu sunt eligibile?

Transfuzia de plasmă, rareori poate dezvolta o reacție adversă posttransfuzională rară, dar gravă pentru pacienți, numită leziune pulmonară acută asociată cu transfuzia sau în mediul medical numit sindromul TRALI. Pentru a reduce la pacient acest risc, plasma pentru transfuzie este de obicei colectată de la o persoană care nu a avut niciodată sarcină. În acest sens, femeile fac parte din grupul de risc sporit, în sângele cărora se regăsesc anticorpi  anti-HLA/HPA/HNA, ce produc sindromul TRALI, clinic manifestindu-se cu insuficiență respiratorie acută. Pornind de la faptul că infecția COVID-19 afectează plămânii, și deși este dovedit că sindromul TRALI se întâlnește foarte rar, trebuie să fim conștienți și să nu expunem pacientul unei eventuale reacții adverse, colectarea plasmei doar de la bărbați exclude totalmente acest risc.

Ce mesaj aveți pentru cei care nu au curajul să facă acest pas?

Stimați Domni, dacă v-ați recuperat complet de COVID-19, este posibil să ajutați pacienții care se luptă cu această infecție, prin donarea plasmei, care acum conține anticorpi împotriva virusului, care v-au ajutat sistemul imunitar să lupte împotriva virusului când ați fost bolnav. Plasma Dvs. poate fi utilizată pentru a ajuta alți bolnavi  să lupte cu virisul. Donați plasmă, pentru că doar o singură prelevare de plasmă va ajuta concomitent trei pacienți.

PUBLICITATE