6 aprilie – 864 cazuri de Covid 19, 37 persoane tratate, 17 decese

0
685

Până la ziua de azi, 6 aprilie curent, în Republica Moldova au fost confirmate 864 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care 758 cazuri secundare de transmitere locală și 106 cazuri de import.

În Transnistria, au fost confirmate 47 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 76 – stare gravă, 304 –  stare de gravitate medie și ceilalți în stare satisfăcătoare.

10 persoane sunt intubate, 3 – Institutul de Medicină Urgentă și 7 – Spitalul Clinic Republican.

Totodată, au fost înregistrate încă 2 decese: femeie în vârstă de 81 ani, internată în stare extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 5 aprilie și un bărbat de 78 ani, internat la Institutul de Medicină Urgentă la data de 4 aprilie, în stare gravă, cu multiple comorbidități, printre care cardiopatie și hipertensiune arterială.

„Exprimăm condoleanțe familiilor, orice pierdere de viață omenească reprezintă o durere nu doar pentru sistem, dar pentru întreaga societate. Vom lupta pentru fiecare viață în parte”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

În total, până la ziua de azi, 37 persoane s-au tratat de COVID-19,  iar 17 persoane au decedat.

De asemenea, numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19, pe cale comunitară, habituală sau la locul de muncă, a ajuns la cifra de 240: asistenți medicali – 82,  personal  medical auxiliar – 71,  medici -65,  felceri – 18,  farmaciști – 3, paramedici – 1.

Astăzi, la ședința Punctului Focal au fost revizuite și câteva aspecte ce țin de activarea Centrului COVID-19. Centrul este pregătit pentru funcționare, acesta va fi implicat în procesul de triere imediat ce va fi consolidată asistența medicală primară, adică implicarea mai activă privind  asistarea persoanelor cu forme ușoare de COVID-19.  De asemenea, vor fi activate alte spitale raionale implicate în tratarea pacienților infectați, precum și activarea unui laborator pentru prelevarea probelor, în sudul țării.

Viorica Dumbrăveanu a menționat necesitatea continuării sistării orelor de muncă pentru bugetari, în următoarele două săptămâni.

În context,  aceasta a venit cu un apel repetat către populație: “Ajutați personalul medical să vă ajute prin respectarea recomandărilor autorităților. Cu regret există foarte multe persoane care continuă să ignore regimul de autoizolare. Doar prin implicare și responsabilitate vom putea oferi medicilor o noapte de liniște. Stați acasă”.

“Se atestă o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu infecția COVID-19  la nivel global. În Republica numărul cazurilor crește,  nu atât de brusc, ceea ce demonstrează că măsurile întreprinse de autorități sunt eficiente, însă acestea trebuie în continuare consolidate. Susțin decizia de a declara libere următoarele două săptămâni pentru bugetari. Aceasta va duce la o evoluție mai lentă a numărului de cazuri de infectare. Acum este important ca lumea să înțeleagă că cel mai sigur loc este acasă”, a menționat reprezentantul OMS în Moldova,  Igor Pokanevych.

PUBLICITATE