Nicolae Bulat: Și oamenii au stat în casă

0
852

Controlul medical la frontieră, autoizolarea și carantina  trebuiau introduse cu mult mai înainte. Doar dezastrul provocat de acest virus extrem de primejdios s-a început în toate țările de la primul caz cu peste un milion de bolnavi și la 60 000 de decese. Am ajuns să numărăm morții și bolnavii ca ceva obișnuit, doar fiecare om fie el copilaș, matur sau bătrân este o personalitate unică pentru civilizația noastră. Iar faptul că unii și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul este de neacceptat. Fiecare Om de la mic la mare este, este un Om drag pentru foarte mulți alții. Să nu dea Domnul ca lupta pentru viață să devină selectivă.

Azi am ajuns poate să înțelegem mult mai bine menirea a multor profesii. Medicul (fie el mare doctor sau o simplă asistentă medicală, o infirmieră), polițistul, lucrătorii de la spațiile verzi, un primar,….

Deranjează inconștiența unor pământeni de a înțelege pericolul pe care îl provoacă prin nerespectarea condițiilor de trai în comunitate în caz de epidemie. Bravada – „eu nu mă tem de coronavirus!” este o mare idioțenie. El, prostul optimist nu se teme, neștiind că acest optimist în așa cazuri moare primul, infectând alte zeci de persoane din anturajul său, printre care și pe cei dragi.  Fiecare deces este o pierdere a noastră a tuturora, mai ales când viața este înainte.

Autoizolarea la domiciliu este o necesitate de moment. Dură, dar necesară. Și trebuie respectată la maximum, doar numai așa după ce am scăpat-o pe „cucoana Coronavirusoaie cu coasă” printre noi, stând acasă izolați, putem scăpa de ea.

Acasă nu stați cu mâinile-n sân. Ocupații sun multe. Mulți dintre voi v-ați dorit un vis să-l transformați în realitate, de ce nu?!  Acum e momentul să învățați o limbă străină, doar mulți dintre voi aveți nepoți în Grecia, Italia, Franța, Marea Britanie …

Eu personal, sunt ocupat zi de zi. Am scris și mai am de scris o serie de articole despre Stanislaw Zolkiewski, marele hatman polonez ucis la 1620 în Ținutul Soroca. Polonia a declarat anul 2020, Anul Zolkiewski. Prima decadă a sec al XVII-le a fost foarte tulbure pentru Principatul Moldova. Termin de transcris placheta de versuri „Freamăt…” a pedagogului, poetului martir Gheorghe Antonie Rusu, învățătorul din Cosăuți, lichidat la Ivdellag (Sverdlovsk) de regimul sovietic. Cu ajutorul colegilor de la Muzeul din Florești am mai multe informații despre Gheorghe Rusu (născut la Gura Camenca).

O parte a zilei mi-o dedic lucrând la altă carte în care voi povesti despre Elena Voloșanca, fiica lui Ștefan cel Mare. Aici scrierea cărții este aproape de sfârșit. Au rămas câteva capitole. Apoi o pauză pentru a mă reîntoarce citind cele scrise cu alți ochi.

După cum spune marele detectiv Hercule Poirot, celule cenușii trebuie să lucreze. Fug de noutățile negative. Cât mai multe emoții pozitive! Pentru a întâlni o nouă primăvară, păziți-vă, Oameni buni! Pentru a ajuta medicii să-i trateze pe cei afectați, stați acasă. Epidemia pare că își i-a turații!!!

Și două versuri de mare învățătură pentru cititori.

Noi, autor Gheorghe A. Rusu

Noi suntem pasageri

Pe-aici pe pământ …

Noi … și azi, ca și ieri,

Cu același avânt,

Gonim undeva …

Vrem s-ajungem, să fim …

Ce…? noi singuri nu știm …

Noi… zorim doar … așa …

Luptăm și nu ne iubim …

Suntem în războiu

Și nu vrem să știm

Că moartea e’n noi.

De unde venim …?

Cine suntem …?

La ce pribegim …?

Nu știm, nu știm

Noi…

Suntem în războiu,

În luptă cu noi …

Nimic n’avem sfânt.

Și azi, ca și ieri,

Suntem pasageri

Pe același pământ…

Și un vers în proză de Catherine (Kitty) O’Meara din Madison, Wisconsi (SUA), scris în martie 2020. Un poem în proză a pandemiei de coronavirus. Autoarea ne spune clar că distanța socială se poate compensa cu alte lucruri frumoase – meditație, exerciții, dans, citire,… Unii atribuie greșit acest vers în proză scriitoarei irlandeze Kathleen O’Mara (1839-1888).

And People Stayed Home (Și Oamenii Au Stat În Casă)

And people stayed home

and rested and exercised

and read books and listened

and made art and played

and learn new ways of being …

Și oamenii au stat în casă

și au citit cărți și au ascultat

și s-au odihnit și au făcut exerciții

și au făcut artă și s-au jucat

și au învățat noi feluri de a fi

și s-a oprit

și am ascultat mai adânc

cineva a meditat

cineva s-a rugat

cineva a dansat

cineva și-a întâlnit propria umbră

și oamenii au început să gândească diferit

și oamenii s-au lecuit

și-n lipsa oamenilor care au trăit în primejdie, fără sens, fără   inimă,

până și pământul a început să se vindece

când pericolul s-a terminat

și oamenii s-au regăsit

i-au jelit pe cei morți

și au făcut alegeri noi

și au visat la noi viziuni

și au creat noi modele de viață

și au vindecat complet pământul

așa după cum ei s-au vindecat.

Mai trebuie comentarii la ceea ce a fost mai ieri, ce avem astăzi și cum trebuie să procedăm de azi înainte?

Din umbra coronavirusului, Nicolae Bulat din Soroca, Moldova este cu Catherine O’Meara din Madison, Wisconsi (SUA).

PUBLICITATE