Alese voci de primăvară într-un buchet de muzică corală

0
362
Capela Corală „Doina”

Sorocenii s-au bucurat demai multe concerte de calitate  în cadrul Festivlului „Mărțișor”. Printre ele se numără și concertul aniversar „Când inimile etniilor bat în unison suntem un POPOR”. Concert care a avut loc la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” și a fost susținut de cel mai de seamă colectiv coral din Repulica Moldova, Capela Corală Academică „DOINA”, drector artistic și prim dirijor, ILONA STEPAN, artistă emerită. Coriștii au venit în fața publicului cu un program divers prilejuit de împlinirea a  90 de ani de la fondarea Capelei Corale, program prin care și-au propus să reprezinte fiecare comunitate etnică existentă pe teritoriul țărișoarei noastre. Au răsunat creații în mai multe limbi, semnate de diferiți compozitori. Iar ca soliști în acest concert s-au produs: Liviu Sârbu, Cristina Mândrean, Anatolie Eftodii, Alexandru  Vinocurov, Alina Gurari, Oleg Guțu, Elena Drangoi și Pavel Munteanu, fost elev al Colegiului „Mihai Eminescu”.  În afară de dirijorul prim, au mai dirijat Corina Cocieru și Dorin Bâtcă. 

    Revelația evenimentului a fost „Cântarea Cântărilor”, un cântec foarte melodios și foarte frumos pe un text antic, interpretat cu măiestrie și talent. De fapt, au mers către inimile  spectatorilor și „Balada ciobănească” în prelucrare de Alfons Popescu, și „Crești pădure și te-ndeasă”, creație semnată de Zlata Tcaci și „Ciulendra”,cântec popular românesc în prelucrare de Constantin Arvinte.

    La final doamna Ilona Stepan  a mărturisit că în Corala „Doina” se contopesc vocile a patru generații și că  i-a făcut plăcere să evolueze pe scena Colegiului de Arte, instituție unde și-au făcut studiile câțiva membri de valoare din Capela Corală. Vorbind despre istoria colectivului, prim dirijoarea a trimis un gând bun la cer spre regretata Veronica Garștea, care a condus acest minunat cor timp de 55 de ani și a fost prima femeie-dirijor din Republica Moldova. Apoi adresându-se tinerilor, a spus: „Eu vă îndemn să rămâneți aici, în țară, să găsiți puteri să refaceți tot ce nu vă place. Vă doresc multă putere și vă asigur că mă alătur la orice inițiativă care vine din partea tinerilor.” La rândul său, directorul Colegiului, Emil Guțu a mulțumit coriștilor pentru concert, oferindu-i doamnei prim dirijor flori și Diplome de Recunoștință pentru ea și pentru directoarea Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol. Flori cu alese cuvinte de încântare și admirație i-au mai oferit doamnei Stepan dirijoarele Veronica Chițan, Raisa Berbeci, profesorul Valentin Coșciug.

                                                                                            Nina Neculce

PUBLICITATE