Sorocenii și-au cinstit eroii

0
354

Eroii căzuţi în Războiul de pe Nistru au fost comemorați la Soroca.  La 2 martie s-au împlinit 28 de ani de la începerea conflictului armat.  Acţiunea a început cu un marş de comemorare ale victimelor căzute în conflictul armat din anul 1992 cu depunere de flori la Monumentul lui ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Piața Libertății. Deşi unii îl califică doar ca un conflict, veteranii au ținut să accentueze că în realitate a fost război, război în care s-a vărsat mult sânge şi s-au pierdut vieţi omeneşti.

La eveniment au fost prezenți angajații consiliului raional, președintele raionului Veaceslav Rusnac, angajații primăriei mun. Soroca, primarul Lilia Pilipețchi, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor de Război pentru Independenţă, Alexandru Cimbriciuc, primarii localităților raionului Soroca, serviciile desconcentrate, veterani de război, consilieri, elevi ai instituțiilor de învățământ și rude ale celor căzuţi pe câmpurile de luptă. Emoțiile veteranilor de război, dar și a rudelor celor 10 eroi din raionul Soroca care au decedat pe câmpul de luptă au fost răscolite de poezii și cântece tematice. Autoritățile raionale și municipale au ținut discursuri, în care au menționat că 2 martie este o zi de comemorare a eroilor căzuţi pentru apărarea integrității țării. La final, veteranii au participat la o masă de pomenire, organizată cu suportul consiliului raional Soroca și primăriei municipiului Soroca.

Primarul municipiului Soroca cunoaște durerea războiului prin rănile pătrunse în propria familie, un război în care a fost jertfită viața soțului dumneaei, Valeriu Popușoi. Momente de groază au rămas în amintiri, despre care a vorbit în discursul său emoționant, dorindu-le tuturor multă sănătate și pace: ”Stimaţi participanţi ai conflictului armat pentru apărarea Integrităţii teritoriale şi Independenţei Republicii Moldova, Comemorarea zilei de 2 martie marchează un episod dureros în istoria naţională, pe care conştiinţa publică şi memoria noastră colectivă nu trebuie nici să-l ascundă, nici să-l falsifice, nici să-i diminueze semnificaţiile. 2 martie rămâne cea mai tragică zi din istoria Republicii Moldova. Anume pe 2 martie 1992 a început războiul de pe Nistru. Deşi anul acesta se împlinesc deja 28 ani de la declanşarea conflictului transnistrean, evenimentele tragice din acele timpuri nu sunt uitate. Militarii păstrează memoria acelui război în sufletele şi în inimile lor. Colectivul Primăriei mun. Soroca îşi pleacă fruntea în memoria patrioţilor care au manifestat în condiţii nespus de grele bărbăţie şi curaj. Ne închinăm celor căzuţi pe câmpul de luptă, iar veteranilor conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi Independenţei R. Moldova le dorim multă sănătate.”

La acest război  au participat peste 800 de persoane din raionul Soroca. În acest război și-au pierdut viața sorocenii Anatolie Martîniuc, Iurie Borozan, Ion Borziac, Iurie Cebotari, Iurie Levandovschi, Alexandru Lupaşcu, Igor Mînăscurtă, Valeriu Popuşoi, Valentin Rusu şi Mihail Starşîi. Pentru a menține veșnic vie memoria eroilor căzuți în războiul din Transnistria Uniunea Națională a Veteranilor de Război din Soroca a construit monumente și a instalat plăci comemorative în cinstea eroilor în mai multe localități. Conflictul armat de pe Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă. 

Soroca. 2 martie. Ziua Națională de comemorare a Eroilor de la Nistru.

Geplaatst door Ziarul Nostru op Zondag 1 maart 2020
PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.