A venit din sat, cu ouă, să le vândă pentru flori

0
2686

Gestul pe care l-a făcut Vera Toma, de ziua lui Grigore Vieru, este înduioșător. A venit la Soroca, dimineață, din satul său, cu vreo 30 de ouă în coș. Avea de gând să le vândă la târg, pentru a cumpăra flori. Era 14 februarie, iar florile erau pentru poet. În ziua comemorării lui, am observat-o stând, cu seninătate și cumințenie, rezemată în toiag, lângă bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor. Era mulțumită. Nu ajunsese cu ouăle la târg, căci a mers direct către biserică, pentru a participa la slujba de pomenire a marelui patriot. Dar coșul era gol, căci o altă femeie, căreia îi spusese of-ul, i-a cumpărat marfa.

Vera Toma a predat limba română și franceza timp de 40 de ani în școala din Cosăuți. Cei care o cunosc nu se miră de gestul ei. A fost și este un om dedicat neamului său. I-a învățat pe discipoli să-și iubească țara, limba, cultura.

Nutresc un deosebit respect pentru oamenii care, nefiind ”obligați” de funcții ori alte conjuncturi, vin cu sinceritate să depună o floare, oameni care trăiesc sentimente de recunoștință și dragoste pentru valorile naționale. ”De ce, o întreb eu, sunt atât de puțini cei care participă la activitățile culturale doar din îndemnul sufletului? Pe câți foști oficiali nu-i mai văd azi cu nicio floare, unde-s sutele de profesori, oamenii de cultură, pensionari sau angajați?”

Dacă toți ar cunoaște trecutul adevărat, răspunse Vera Toma, poate că s-ar aprinde ceva în spiritul poporului, mai multă dreptate. În primul rând, profesorul trebuie să fie o făclie care să ardă întruna în sufletul copiilor, să le spună adevărata istorie a neamului nostru. Cu regret, și unii profesori nu-s treziți. Dacă ar fi toți deșteptați în conștiința lor, să țină la neam, la țară, mă refer la Țara mare, România, apoi noi am avea o altă soartă, alte zile am trăi.

Eu regret și mă tem că în puținul ce mi-a rămas de trăit, n-o să apuc ca Basarabia noastră să se întoarcă la Țara Mamă. Grigore Vieru a trăit cu acest vis. Îmi amintesc de fostul ministru al învățământului Nicolae Mătcaș, care avea în plan ca să-i pună pe toți profesorii, de orice disciplină, să studieze un curs de istorie în România, dar nu s-a mai întâmplat… Astăzi este o zi frumoasă Am rămas plăcut surprinsă. Am reușit să depun flori. Plec acasă să citesc cartea ”Pelerinul” de Sava Bogasiu, pe care am luat-o de la biserică. Îmi pare bine că la Soroca sunt oameni cu suflet mare, cărturari, cu conștiința națională deșteptată, că vin să omagieze personalități care nu trebuie să fie uitate niciodată.”

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE