Marinăriţele din Floreşti

0
114

În Moldova, fiind o ţară terestră, nu se prea evidenţiază tematica marină. Nu se prea recită poezii pe această temă, nu prea auzim ca copiii să viseze să devină marinari… Dar uite că în una dintre grădiniţele din oraşul Floreşti tematica marină are deja tradiţii sau chiar rădăcini, căci în fiece an, la sărbătoarea “Adio, grădiniţă”, copii îmbracă costume de marinari , iar sărbătoarea devine una din cele cu tentă marină.
Stând de vorbă cu copiii m-am convins că ei cunosc mai multe detalii din costumul unui marinar, cum ar fi: pantaloni cu talia înaltă, bluză vărgată, guler pătrat, centură lată, bonetă…
Federica Cerivate,
7 ani, mi-a povestit:
-Bluza marinarului conţine întocmai 21 de dungi albe şi bleumarin. De ce? Atâtea victorii a obţinut Napoleon în luptele sale pe cale marină!
Alina Cerivate:
-Fiica mea este obsedată de tematica marină. Asta de atunci când s-a petrecut, la grădiniţă, matineul de “Adio, grădiniţă!” cu tematică marină. Chiar ne-a fost greu să găsim un costum de marinăriţă, dar am ieşit din încurcătură, căci avem în oraş cusătorese iscusite.
Să ştiţi că în echipajele marine activează nu numai marinari, dar şi… marinăriţe.

Marinarii

Matineul e în toi –
Dansuri, poezii şi flori…
Am pozat azi iar şi iar
În costum de marinar.
Toţi îmi zic că-mi șede bine,
Mie însă nu-mi convine –
Mă simt un pic întristată –
Mă despart de grupa toată!
Chiar aş plânge-amarnic, dar
Nu se cade, -s marinar!

PUBLICITATE