Miniștrii vor modificarea Constituției: Mandatul judecătorilor va expira doar la atingerea vârstei de pensionare

0
59

Judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vărstă, fără a trece prin filtrul evaluării după „perioada de probă” de cinci ani, așa cum prevede legea acum. Totodată, urmează a fi limitată imunitatea magistraților. Aceste prevederi sunt stipulate într-un proiect de modificare a Constituției, adoptat miercuri de către Cabinetul de miniștri. Proiectul urmează să primească avizul Curții Constituționale, după care va fi transmis spre votare în Parlament. Astfel, din articolul 116 al Constituției va fi exclus termenul inițial de cinci ani de numire în funcție a magistraților. Totodată, șeful statului nu va mai fi în drept să respingă repetat candaturile pentru funcția de judecător, propuse de către Consiliul Superior al Magistraturii, în scopul „garantării la nivel de Constituție a unor influențe minime ale Executivului asupra procedurii de numire a judecătorilor”.

De asemenea, urmează a fi schimbat modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Aceștia nu vor mai fi numiți în funcție de Parlament, ci de șeful statului, la fel ca și colegii lor din instanțele ierarhic inferioare.Totodată, magistrații vor breneficia doar de imunitate funcțională, în condițiile reglementate de lege.

Cât privește Consiliul Superior al Magistraturii, urmează să fie anulată interdicția pentru membrii veniți din mediul academic de a deține mai mult de un mandat consecutiv. În schimb, termenul de valabilitate al mandatelor urmează a fi extins de la patru la șase ani.

anticoruptie.md

 

PUBLICITATE