O SIMFONIE ÎN PREMIERĂ

0
202

În aglomerația de evenimente culturale, tradiționale, caracteristice sfârșitului de an, Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca surprinde cu o premieră: spectacolul „O simfonie pentru 3 – 1” după Aldo Nicolaj, regie – Alexandru Cozub, cu actorii Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă și Alexandru Pleșca, care a avut loc la 13 și 14 decembrie 2019.

Spectacolul oferă cu dărnicie momente pline de umor, de fapt, camuflând grotescul relațiilor interumane. În spatele unei parodii evidente se descoperă adevăruri ușor de recunoscut, publicul savurând din plin ofranda jocului scenic.

„Se spune că filmul și teatrul sunt două arte diferite, care nu se compară, dar spectacolul pe care l-am urmărit azi e cu siguranță mai captivant decât orice film, rosti după vizionare, Parascovia Zaporojan, spectatoare. Viteza cu care s-au derulat scenele, momentele interesante, hazlii, talentul actorilor m-au prins în subiect până la final.” „Mi-a plăcut foarte mult, adăugă Tamara Neamțu, care venise din Ocolina pentru a vedea premiera. „Am râs în hohote, la fel ca și prietenele mele, dar fiecare a reacționat la anumite momente diferit. E un spectacol foarte bun. Mulțumim!” Spectatorii au luat cu ei emoții frumoase, ceea ce și definește misiunea teatrului, de a dărui: emoții,  inspirație, cultură.

Din mărturiile organizatorilor aflăm că asupra ideii punerii în scenă a piesei „O simfonie pentru 3 – 1” se lucrează de mai bine de doi ani, prin colaborarea dintre Petre Popa, directorul Teatrului „V. Apostol” și Alexandru Cozub, directorul artistic al Teatrului Național „M. Eminescu”. Dar procesul de creație, de la traducerea comediei până la premieră, s-a desfășurat în perioada Zilelor Teatrului „V. Apostol”. Ultimele cinci au cuprins repetiții din zori până în noapte, ca la final să se zămislească un rezultat distins.

„Nouă ani în urmă, la inițiativa domnului Petre Popa, colegii noștri, în frunte cu regizorul Alexandru Cozub, au pornit lucrul asupra spectacolului „Cântec de leagăn pentru bunici”, povestește actorul Ghenadie Gâlcă. Mie mi-a plăcut enorm acest spectacol și invidiam frumos experiența colegilor noștri de a juca la Soroca. Au mai trecut niște ani în care am urmărit cum au apărut spectacolele „Alex și Morris”, „În cătușele Siberiei”… Se întâmplau lucruri frumoase, vedeam fotografii, auzeam despre spațiul intim al acestui teatru, cu acel candelabru mare… și în momentul în care am fost solicitat, nu am avut ezitări. Cu toată dăruirea am acceptat acest rol știind că aici lucrurile se întâmplă iscusit. Ne-am îndrăgostit de acest spectacol plin de substanță.” Întrebat cum se regăsește în rol, a răspuns că sunt scene care îl încântă: „Momentul cu nebunul îmi place foarte mult, pentru că aici reușesc să savurez, să storc tot din acțiune și să mă distrez fără a da multă energie, doar atât cât e necesar ca să ajungă firesc la public.”

Colegul său de scenă, Alexandru Pleșca afirmă că despărțirea de Soroca va fi cu dor, după o experiență de lucru pe care nu o mai avuse, de a nu ieși din teatru timp de cinci zile, cât au durat repetițiile dinaintea premierei.” Inedită a fost această experiență și pentru actrița Diana Decuseară, pe care publicul a îndrăgit-o pentru prestația dinamică și cuceritoare.

Alexandru Cozub a felicitat colectivul Teatrului „V. Apostol” cu ocazia aniversării, menționând rolul instituției de a face teatru în condiții mai dificile, care nu țin întotdeauna doar de flori și aplauze. Totodată a mulțumit actorilor talentați, adăugând că premiera e abia startul spectacolului care urmează să crească cu fiecare reprezentație.

Petre Popa a mulțumit actorilor care au acceptat să vină la Soroca, fiind încrezător că acest spectacol va avea o evoluție frumoasă.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.