Șapte mandate și toate din primul tur câștigate!

0
1914

Rezistența și proprietatea de a porni focul sunt calitățile pietrei de Cremenciug. Nu se sfarmă, dar produce. O virtute pe care, probabil, o preiau și băștinașii. De-a lungul timpului, s-au schimbat politici, s-au perindat guverne, dar nu și încrederea oamenilor în primarul lor.

Anatolie Pînzaru, a câștigat cel de-al șaptelea mandat de primar al comunei Cremenciug, raionul Soroca, fiind votat în primul scrutin al alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, de către 72,77% din locuitori. E mai puțin decât cele 90% pe care le-a obținut în 1995, la primul mandat, pe când avea 32 de ani, dar e de ajuns pentru a lua cârma administrației locale pentru încă patru ani, după alți 24 de administrare. În trecut a fost susținut de socialiști, agrarieni, de democrați și de trei ori independent, inclusiv în prezent. În primul mandat a condus cinci localități, cu Oclanda care în 2003 a obținut propria primărie. În 1999, când s-a trecut la județe, Cremenciug s-a unit cu Iarova, formând o comună din opt sate.

Anatolie Pînzaru s-a născut în Cremenciug, la 25 mai 1963. Fiind foarte bun în școală, a plecat la studii tocmai în Moscova, absolvind cu succes Academia Agricolă „Timireazev“. În timpul ultimelor examene, a aflat de moartea subită a tatei. A renunțat la ofertele promițătoare de muncă de atunci și a revenit în sat, să o susțină pe mama. S-a angajat agronom pe protecția plantelor, apoi a devenit agronom-șef în colhoz. Înainte de primărie, a lucrat pentru scurt timp profesor de biologie și geografie la școala din sat, iar pe parcurs, a studiat la Academia de Administrare Publică din Chișinău.

De o longevitate uimitoare în funcție administrativă, începând cu 1971, se bucură și doamna Maria Chiriţa, secretară a consiliului comunal pe durata tuturor mandatelor de la independență încoace. Este de părerea că atenția pentru nevoile oamenilor reprezintă atributul principal al funcționarului.

”Eu îl observ pe om cum intră. Dacă are o durere, dacă e enervat, iau repede un scaun și îl rog să se așeze. Caractere sunt multe, probleme diferite, dar în primul rând, omul trebuie ascultat, să iasă din primărie cu certitudinea că a fost auzit”. Crede că anume omenia stă la baza succesului lui Anatolie Pînzaru: ”Este o persoană onestă, un om cu carte, responsabil, gospodar și familist. Nu l-am văzut niciodată supărat sau agresiv. Întotdeauna vorbește cu respect și răbdare cu fiecare, nu doar în orele de primire. Ca să vă descriu toate câte s-au făcut sub conducerea lui, trebuie să scot registrele, că-s multe, spune doamna, enumerând cele mai importante realizări: ”iluminare stradală în sate, reparații capitale ale instituțiilor publice, crearea centrului de tineret, susținerea echipelor sportive. Avem în localitate cel mai amenajat parc public, cu plante rare. A fost reparat izvorul din deal, cu apeduct, de unde satul se aprovizionează gratuit cu apă. Și la Sobari s-a construit apeduct. Sunt încă numeroase lucruri de făcut. În prezent, cu aportul comunității se lucrează la o zonă de agrement cu izvor pe malul râului Nistru”.

Mulți au încercat să-i facă concurență, dar pentru săteni Anatolie Pânzaru rămâne a fi un exemplu de primar, fapt demonstrat prin cele șapte mandate câștigate din primul tur de scrutin electoral. Modest în vorbe, calculat și dorind ca faptele să meargă înaintea vorbelor, nu se avântă în promisiuni electorale. Întrebat ce planuri are pe viitor, Anatolie Pînzaru a răspuns scurt: ”Să fiu de folos oamenilor timp de patru ani”.

Comuna Cremenciug este formată din patru localități: Cremenciug, Sobari, Valea și Livezi, cu o populație de 882 de locuitori.

Ludmila Talmazan

Citiți în continuare: https://ziarulnostru.info/2018/07/09/la-noi-acasa-la-cremenciug/

PUBLICITATE