Gheorghe Pînzaru: „De tineri mă bucur ca de o roadă bună”

0
752
Gheorghe Pînzaru cu Mihail Leonte (în dreapta) şi Dan Juc

Întreprinderea „Sorforjar” din Băhrineşti, Floreşti e atractivă nu doar prin cele mai înalte roade de culturi agricole din regiune, ci şi prin atitudinea administraţiei faţă de angajaţi. Aici majoritatea mecanizatorilor sunt tineri, dar cu o bună experienţă. Lor li se încredinţează tehnică modernă, ce nu depăşeşte „vârsta” de 3-4 ani. Agricultorii sunt bine remuneraţi, primesc plăţi suplimentare, tichete pentru masă zilnic a câte 40 de lei, cărbune pentru iarnă şi alte „semne” de atenţie.

Directorului întreprinderii Gheorghe Pînzaru îi este mult pe plac să muncească cu oameni energici, devotaţi pământului şi satului natal. Îi este  tângă când cineva pleacă din Băhrineşti şi se bucură când alţii vin aici să-şi facă „cuib” şi să-şi continue viaţa. Mai ales dacă îmbrăţişează munca de agricultor.

Gheorghe Pînzaru şi „armata” sa

Recent, aflând de la prietenul său din Ghindeşti, Serghei Leonte, şi el manager în agricultură, că fiul său Mihail îşi face studii la Universitatea agrară i-a zis să-l dea la practică la Băhrineşti. Mihai l-a adus şi pe un coleg de-al său, Dan Juc din Ciutuleşti.

– Când am văzut, astă vară cât de organizat se fac lucrurile aici, am decis să ne „rupem” şi toamna, în zilele libere de la studii, să mai acumulăm deprinderi practice de a face agricultură performantă. Avem ce învăţa de la domnul Gheorghe Pînzaru, – afirmă Mihail Leonte.

Şi Dan Juc e încântat de stilul de lucru al conducătorului gospodăriei.

– Peste tot şi la timp reuşeşte să le facă pe toate şi bine, – spune viitorul specialist şi conducător agricol Dan Juc.

– Mă bucur de aceşti băieţi. Manifestă interes faţă de munca de plugar. Mi-aşi dori ca anume aşa tineri să revină la sat şi să continue bunele tradiţii strămoşeşti de crescători de pâine, – zice Gheorghe Pînzaru. – Cu ei şi mie îmi este mai vesel să muncesc. Mi-e drag să le transmit din experienţa de muncă şi mă simt tânăr împreună cu ei.

I-am întâlnit pe aceşti tineri în câmp, la semănatul grâului. Directorul i-a îmbrăţişat ca pe nişte feciori ai săi zicând: „Bravo, băieţi! Cu voi nu se pierde satul!”

Toamna aceasta ca şi cea precedentă, iarăşi i-a pus în gardă pe plugari.

– Ploi nu avem, iar timp de amânat semănatul nu mai este, – zice Grigore Cadeniuc, vicedirectorul SRL „Sorforjar”, un specialist cu un stagiu de muncă în agricultură de peste 60 de ani.

– Am scos „armata” în câmp şi îi dăm de zor. Tot ce depinde de noi, am făcut, – afirmă directorul Gheorghe Pînzaru.

Câmpul, unde „ca în atac”, unul după altul, mergeau 5 tractoare cu semănători, era neted, cu solul uniform fracţionat, de parcă era trecut printr-o moară specială.

Pe câmpul dat anterior a fost recoltată floarea soarelui. Dar nici urmă de rămăşiţe de răsărită nu se observă. Toate au fost trecute printr-o tocătoare specială, apoi solul a fost foarte bine afânat la adâncimea de 16-18 centimetri.

– De două ori l-am „măcinat”, – afirmă agronomul-şef Gheorghe Nentuş. – Seminţele cad în sol la aceeaşi adâncime de 4-5 centimetri.

Cu aceste 5 agregate seminţele se introduc în sol zilnic pe o suprafaţă de până la 100 de hectare. Concomitent se aplică şi câte 150 kg de îngrăşăminte minerale din grupa „Euro-cerial”. Iar grâului de toamnă îi sunt rezervate 500 de hectare, altele 280 – orzului.

– Forţăm această operaţiune. Termenul limită de semnat pentru noi e 20 octombrie. Către această zi o să finalizăm absolut toate lucrările agricole de câmp, – e convins Gheorghe Pînzaru.

Sunt toate premizele că aşa şi va fi. Echipa de mecanizatori e dispusă să muncească cu aceeaşi dăruire, să înregistreze roade nu mai mici decât la secerişul 2019.

Mecanizatorii Ilieş Volentir, Ilie Ciobanu, Vladimir Manea, Mihail Movila şi Alexei Volentir la semănat

Amintim, că în acest an agricultorii lui Gheorghe Pînzaru au recoltat în medie câte 7 tone de grâu de pe cele 500 hectare şi câte 6,8 tone de orz, dar şi câte 4,2 tone de mazăre. Floarea soarelui a dat câte 4,05 tone, iar porumbul – câte 11 tone de grăunţe la hectar. Rezultate de invidiat, dar muncite şi meritate.

Boris Todirel

PUBLICITATE