În spatele Cetății Soroca s-au găsit urmele șanțului de apărare

2
1522

Cetatea Soroca a fost o fortificație importantă în sistemul feudal de apărare a Principatului Moldova. Mulți cercetători şi-au pus, nu o dată, întrebarea referitor la originea şi datarea cetății Soroca. În urma investigațiilor arheologice mai vechi s-a constat că pe locul unde, în prezent, se află cetatea din piatră a mai fost o altă cetate din lemn şi pământ.

Deja de o săptămână, în spatele cetății Soroca au loc săpături arheologice pentru a depista urmele șanțului mare de apărare care a înconjurat cetatea. Aflat în cea de-a șasea campanie arheologică, cu studenții, Sergiu Musteață, profesor la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău relatează că cetatea de piatră a avut în jurul ei un șanț de apărare, care putea fi construit înaintea ei, precum și în contextul construcției fortificației de piatră, pentru a fi protejată zona respectivă în perioada cât ea s-a ridicat. ”În anii anteriori, afirmă cercetătorul, noi am găsit urmele acestui șanț pe ambele părți ale cetății. Avem nevoie de un punct de reper în spatele ei pentru a putea reconstitui și a spune mai mult despre ce înseamnă acest element defensiv al cetății… Fiecare cetate are în jurul ei un sistem complex de apărare constituit din mai multe elemente. Fie că este șanț, val de apărare, fie că este palisadă, bastioane sau alte elemente, care toate luate împreună suplimentează fortificația de bază, adică zidurile cetății. Șanțul, cu lățimea între 4 și 5 metri și o adâncime de 2-3 metri, aflat la circa 20 de m de cetatea de piatră, de jur împrejur, creează o centură suplimentară de apărare a acesteia. Nu se poate confirma dacă șanțul a fost sau nu umplut cu apă, dar nici nu se exclude acest fapt.” După un studiu amplu vom putea afla locul exact și perimetrul șanțului de apărare, precum și când a fost construit, înainte, în timpul sau după ridicarea fortificației de piatră.

La câțiva metri de săpăturile de căutare a șanțului, au loc alte cercetări, cu scopul de a identifica construcțiile subterane din perimetrul cetății. Ion Ursu, cercetător științific superior, lector la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” menționează: ”Aici, în preajma cetății, la sfârșitul sec. XIX și în perioada interbelică au existat case de locuit până aproape de zidurile cetății. După demolarea acestor construcții de la suprafața solului, în subteran au rămas unele construcții mai vechi, beciuri. Avem informații că în zona respectivă ar fi existat un beci păstrat destul de bine și încercăm acum să-i descoperim intrarea pentru a-l studia și a-l pune în valoare.”

În timpul săpăturilor au fost găsite mai multe fragmente de obiecte din diferite epoci. Cercetările arheologice din Soroca au loc tradițional, conform practicii de studiu, de către studenții facultății de istorie, pe o durată de trei săptămâni.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

Comments are closed.