Rotary Club acum și la Soroca

0
310

Al cincilea Club Rotary în districtul România-Moldova a fost deschis recent la Soroca. La 7 ani distanță de la chartarea ultimului club din R. Moldova, aici a fost deschis un nou Club Rotary pe lângă cele 4 existente, unul la Cahul și trei la Chișinău. Actul de admitere a fost semnat de către președintele Rotary Internațional Barry Rassin în ultimile zile a mandatului său. Clubul numără la moment 20 de membri.

Actualmente, aceștia au deja inițiate 3 proiecte menite să contribuie la dezvoltarea socială a populației din raionul Soroca. Primul proiect este implimentat împreună cu Clubul Rotary Chișinău. Acesta prevede consultații lunare a populației din raionul Soroca de către trei medici din Chișinău, nutriționist – endocrinolog, dermatolog, cardiolog. Consultațiile vor fi fără o taxă fixă, iar din banii adunați membrii clubului preconizează instalarea în mai multe magazine a rafturilor pentru alimente destinate pentru persoane nevoiașe. Acțiunea  “Dacă ai pune, dacă n-ai ia”, vine să contribuie la asigurarea cu hrană a mai multor persoane. La fel din același surse urmează să fie create “Garderobe sociale”, unde cei care își pot permite vor lăsa din hainele lor pa care nu le mai folosesc, iar persoanele care au nevoie de îmbrăcăminte, vor putea găsi aici haine pentru ei, cît și pentru membrii familiei.

Un alt proiect “Pășește alături de noi”, este asigurarea a zece persoane cu dizabilități din r.Soroca cu cărucioare echipate cu tot necesarul. Cea de-a treia acțiune socială prevede ca fiecare membru a Clubului Rotary Soroca să ajute un copil ca la 1 septembrie să poată merge la școală. “Împreună la școală”, va contribui la școlarizarea copiilor din familii defavorizate să facă studii alături de alți elevi.

Întrunirile Rotary club Soroca au loc în zilele de miercuri. Aici sunt discutate diverse subiecte cu excepția temelor de politică și religie. Totodată, sunt analizate și alte proiecte menite să ajute oamenii talentați și nevoiași.  Chartarea oficială va avea loc în ultima săptămână a lunii septembrie.

Rotary International este o organizație de caritate cu 1,2 milioane de membri (care se autodenumesc rotarieni) constituiți în peste 35.000 cluburi în aproape toate țările din lume.

Cluburile Rotary sunt accesibile pentru persoane din toate culturile și etniile, și nu sunt afiliate cu nicio organizație politică sau religioasă.

Activitatea rotarienilor se extinde peste rotarieni ca persoane fizice și cluburi Rotary, incluzând și alte persoane care au ca scop să servească, aducându-și contribuția la activitatea organizației. Grupuri, precum Rotaract, Interact, și Rotary Community Corps, servesc alături de cluburile care sponsorizează, având ca scop îmbunătățirea calitatea vieții în comunitățile lor.

De fapt, misiunea Fundaţiei Rotary este aceea de a le da rotarienilor posibilitatea să contribuie la promovarea înţelegerii şi păcii în lume, prin ameliorarea sănătăţii, sprijinirea educaţiei şi reducerea sărăciei. Fundaţia e o corporaţie non-profit, susţinută numai prin contribuţiile voluntare ale rotarienilor şi ale prietenilor Fundaţiei, care-i împărtăşesc viziunea despre o lume mai bună.

PUBLICITATE