Recent, sala de concerte din incinta Universității de Stat ”Alecu Russo” Bălți, Filarmonica pentru copii, a găzduit un recital inedit, susținut de Tudor Cucer, un pianist neordinar, discipolul Școlii de muzică pentru copii din or. Drochia, ghidat de talentata profesoară de pian Bîrta Cătălina, un profesionist dedicat, înzestrată cu har de la Dumezeu de a modela talentul discipolilor săi până la perfecțiune. Fiind consacrat aniversării de 200 ani de la nașterea mărețului ostaș al propășirii, Alecu Russo, evenimentul a fost prezentat de Margareta Tetelea, Doctor conferențiar universitar, Maestru în Arte.
- Am trăit emoții de o intensitate maximă, – susține Bîrtă Cătălina, – unul din motive fiind desigur evoluarea discipolului meu, Tudor Cucer, în recital cu 12 piese dificile, începând cu stil barocco și finisând cu piese din muzica modernă, fiind diversă prin multitudinea de stiluri și genuri. Un alt motiv, ce a prilejuit emoții puternice a fost prezentarea recitalului elevului meu în prezența fostei mele profesoare, d-na Margareta Tetelea, Maestru în Arte. Mă bucur, că a fost un succes marcant, fapt ce îmi conferă și mie, ca profesor o părticică a acestui succes și un motiv de fi mândră de discipolul meu.
Spectatorii prezenți au fost un public select din domeniul muzicii: masteranți și strudenți ai Universității de Stat ”Alecu Russo”, profesori de la Instituțiile de învățământ artistic din municipiul Bălți: Școala de muzică ”George Enescu”, Școala de muzică ”Ciprian Porumbescu”, Colegiul de muzică, LT ”M.Eminescu”, profil muzical, care au rămas plăcut impresionați de talentul tânărului pianist, Tudor Cucer. Tudor își face strudiile la LT ”M.Eminescu” din orașul Drochia, fiind elev al cl XII, profil umanist,care se bucură de succese excelente, fiind deținătorul locului II pe țară la olimpiada de istorie.
Poate că lumea muzicii clasice nu pare atât de complicată la prima vedere, în fond, muzica clasică este o oază de liniște pentru cei care intră în acest univers, ca ascultători. Însă pentru cei care sunt de partea cealaltă, pe scenă, situația este una specială: o lume concurențială foarte puternică, un nivel foarte înalt tehnic, un ritm de viață pentru care trebuie să ai nervi de fier și,de la sine înțeles, talent peste medie și multă muncă.
Este doar o parte din ceea ce-l definește pe Tudor Cucer, tânărul discipol al școlii de muzică pentru copii din or. Drochia, pentru care pasiunea față de muzică, constrituie metaforic o rampă de lansare în viața mare de concert.
A fost un recital fenominal, când un tânăr pianist a lăsat profund entuziasmată întreaga audiență, nemailăsând loc de îndoieli în ce privește un viitor irevocabil al unei cariere de muzician de excepție. Asemenea talente sunt unice și irepetabile. Interpretând cu multă pasiune cele 12 piese din creația compozitorilor autohtoni Alexei Stârcea, Vitalie Zagorschi, I.S.Bach, Fr. Chopin, S. Rahmaninov, A.Screabin ș.a. de la stilul barocco, până la muzica modernă, a făcut să vibreze cele mai sensibile strune ale sufletului publicului spectator.