A fost lansată Campania ,,Vreau să devin Pedagog”

0
137

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat astăzi, 27 martie, Campania ,,Vreau să devin Pedagog”. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe de presă, susținută de ministrul Monica Babuc.

Campania are drept scop promovarea și sporirea atractivității profesiei de pedagog în rândul tinerilor, în contextul în care în sistemul de învățământ se atestă o lipsă de peste 2000 de cadre didactice. ,,Reabilitarea prestigiului profesiei pedagogice, identificarea încă de pe băncile școlii a elevilor cu potențial de a merge la facultăți cu profil pedagogic, stimularea acestora prin acordarea de facilități la admiterea la programe de studiu în domeniul educație, crearea de condiții decente de trai și de muncă pentru tinerii specialiști după absolvirea colegiilor și universităților și menținerea lor în sistem reprezintă priorități ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării”, a subliniat Monica Babuc.

Campania ,,Vreau să devin Pedagog” vine să-i informeze pe tineri și despre facilitățile de care pot dispune atunci când aleg specialități în domeniul educației. Printre aceste se numără: asigurarea cu cămin pe toată perioada de studii; burse mai mari decât cele ale altor categorii de elevi/studenți (cu 20% mai mare pentru anul I și cu 40% mai mare în anul absolvirii); stagii de practică; angajarea garantată în câmpul muncii etc. Totodată, după absolvire și repartizare, tinerii specialiști beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120 000 lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior, și 96 000 lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar; de achitarea lunară a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică;  dreptul de a beneficia de Programul ,,Prima casă 2” după 12 luni de muncă în cazul în care activează în cadrul unei instituții de stat. De asemenea, urmare a reformelor inițiate începând cu 2017, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a redus norma didactică la 75% pentru cadrele didactice tinere din instituțiile de învățământ general cu păstrarea salariului de funcție și a facilitat procesul tinerilor specialiști de a accede la grad didactic (după 2 ani de la încadrarea în câmpul muncii pentru deținătorii diplomelor de licență, și după un an – pentru deținătorii diplomei de master), ceea ce permite avansarea cu 5 clase în grila de salarizare. Unele înlesniri pentru tinerii specialiști se fac și la nivelul autorităților publice locale, de exemplu unele primării achită deplasarea spre și de la școală ș.a.

PUBLICITATE