Poezii şi cântece-ndrăgite

0
448

O serată dedicată amintirii iluştrilor consăteni Petru Zadnipru şi teodor Negară a avut loc la Sauca din raionul Ocniţa. Primarul localităţii Iraida Jitari, o nepoată a regretatului înaintaş al timpului, a oferit pentru această activitate sala de şedinţe a primăriei.

– Bunica mea Vera erau veri cu poetul familiei noastre, a satului, dar şi a întregii Moldove, – ne-a  spus Iraida Jitari. – Noi păstrăm cu sfinţenie amintirea despre el.

Serata a fost organizată de directorul artistic al Casei de Cultură Oleg Zadnipro. Elevii gimnaziului „Petru Zadnipru”, tinerii din sat, dar şi adulţii au recitat versurile poetului, au interpretat cântecele îndrăgite din repertoriul lui Teodor Negară. Până la lacrimi i-a emoţionat pe cei prezenţi înscenarea poeziei lui Zadnipru „Destinul”. Angela Şram asistent medical, şi fica sa Teodorina, elevă în clasa IV-a a gimnaziului din localitate şi-au pus sufletul şi inima când au înscenat „Destinul”,  o dramă poetică, ce mai rar se găseşte în scrierile contemporanilor. Şi-au amintit la serată şi de „Moldovenii când se strâng/ Şi-n petreceri se avântă/ La un colţ de masă plâng/ La alt colţ de masă cântă…” Dar şi de „Moldova-mamă” ce se aseamănă pe hartă cu „un strugure de poamă”.

Şi amintirile despre Teodor Negară, regretatul rapsod al neamului cântecele căruia cu greu, dar mai străbat în emisiunile muzicale de folclor sau la cererea ascultătorilor, au provocat emoţii. Mai ţineţi minte: „Am crescut băieţi şi fete/ Şi-am rămas cu iarna-n plete”.

Aceste personalităţi nu sunt doar mândria saucenilor. Abiturienţii anului 1966, cei care îşi încercau condeiul şi susţineau examenele de admitere la Universitatea de Stat – Vasile Romanciuc, Nicolae Dabija, Ion Vicol erau primiţi, adesea şi peste noapte, în casa lui Zadnipru. Căci avea o bibliotecă de carte românească, ce nu se prea găsea în Chişinău pe acele vremuri.

Petru Zadnipru şi Teodor Negară mari au fost în timpul vieţii, mari au rămas şi până astăzi.

PUBLICITATE