La Târg – cu „Malanca”

0
83

„Malanca” de la Clocuşna a ajuns la sărbătorile de la început de an pe scena de la „Târgul de Crăciun” de la Chişinău. Din componenţa formaţiei conduse de şeful căminului cultural Arcadie Bucarciuc, fac parte 16 persoane – împăraţi, regină, generali, ofiţeri, moşnegi, babe – toţi împodobiţi, care mai de care, eleganţi, dar şi exotic.

„Malanca” noastră se deosebeşte de altele din regiune. În spectacol se reflectă lupta între împăratul nostru şi cel turc pentru frumoasa regină, în urma căreia victoria îi revine moldoveanului. Spectacolul prezentat la Chişinău a durat 12 minute, dar foarte a impresionat publicul. Organizatorii Târgului i-au mulţumit pe malancagii cu bani, colaci şi şiraguri de covrigi.

De fapt, la noi, la Clocuşna, la anul nou pe nou, dar şi pe vechi prin sat merg trei „Malănci”. Una e formată din copii din clasele primare, alta din adolescenţi din clasele VIII-IX ale gimnaziului „Emil Loteanu” din sat şi a treia – e cea a flăcăilor de 19-21 de ani. Scenariul e cam unul şi acelaşi, dar colectivele se întrec în măiestrie. Sătenii pe toţi îi aşteaptă cu porţile deschise şi cei mai bucuroşi şi fericiţi sunt gospodarii pe la care au trecut pe rând toate cele trei „Malănci”. Eu sunt unul din ei.

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna, raionul Ocniţa

PUBLICITATE