Anul acesta recolta de mere a depășit așteptările agricultorilor. Agenții economici obțin în medie câte 20-30 de tone de mere la hectar. Din păcate, însă producătorii nu se pot bucura din plin de roadă, asta din cauza prețului de vânzare, care este sub orice așteptare. Merele se vând cu 2 lei 50 bani – 3 lei, iar cele pentru suc cu până la un leu. Antreprenorii, fie ei mari sau mici, investesc în tehnologii performante pentru a obține roade înalte la hectar, însă prețurile mici și lipsa pieței de desfacere îi pun în impas. Problema este una destul de mare pentru producători din raionul Soroca, unde suprafața livezilor de mere constituie circa 7000 ha.
Acei agricultori care le depozitează fructele în frigorifere, pot să spere ca mai apoi să găsească piețe de desfacere, iar cei care nu au asemenea opțiuni riscă chiar să piardă o parte din roadă.
Vasile Sochircă, director SRL “VisAgroMag”, s.Dubna
- Actualmente desfășurăm lucrările de recoltare a merelor. În stare proaspătă am strâns numai 110 tone de simirenco. Restul, suntem în așteptare, nu avem cumpărători. Roada este una foarte bună, am investit mulți bani, dar la fel ca la toți, nu vaem preț și nici piață de desfacare. Cauze cred că sunt mai multe, dar noi totuși sperăm că vom avea cumpărători. E dureros faptul că cheltuielile au fost de circa 3 lei și mărul e de 3 lei la vânzare. Strângem merele la suc, unde la fel e un preț mizer de un leu, iar 30 bani achităm doar pentru cules, dar totodată aici s-au investiti bani la curățatul livezii, lucrările printre rînd, chimicalele etc. Gîndul meu de câțiva ani este de a construi un fricgider, pentru a nu aștepta cumpărătorul să le ia din câmp, însă pînă la moment nu îmi permite starea financiară, deoarece e vorba de 5 – 7 milioane, trebuie de luat credite, însă acestea trebuie întoarse la timp, trebuie rspectat termenul, ca să nu stricăm relațiile cu banca. Au mai fost ani când mărul a costat bănuți, însă ultimii trei ani ne-am bucurat de un preț mai bun de 5-6 lei, atunci toți bucuroși au sădit livezi, fără a realiza că sunt supraîncărcate terenurile cu mere. Anul acesta deja îl vom petrece așa cum este, păcat așa roadă să rămînă pe deal să înghețe. Așa e în agricultură, un risc, de la o cultură avem un beneficiu mai mare de la alta mai puțin, principalul e să putem să ne acoperim împrumuturile care le avem anul acesta. Vom strânge centura mai strîns și anul acesta mergem așa, dar în viitor vom vedea.
Alexandru Lupu, administrator GȚ ”Donos Valentina”, s.Ciripcău
- Anul acesta avem parte de un an foarte bun, cu o roadă foarte bogată, problema este doar prețul. Nu a fost preț nici la prune nici la caise, este un an foarte greu pentru gospodărie. Avem 20 ha de măr de golden, simirenco și idared. În câmpul muncii sunt antrenați circa 30-40 de lucrători, în dependență de volumul de lucru. La moment mărul care îl culegem îl depozităm la frigider la Strășeni, ca să îl vindem ulterior.
Mihai Eftodi, director GȚ “ Eftodi Mihai Vasile”
- Pentru noi situația nu este mai rea comparativ cu cea a restul producătorilor, dar nici nu este mai bună. Pînă la moment nimeni nu ne-a întrebat dacă vindem mere, sau măcar ce mere am în livadă, cauza poate ar fi și faptul că mulți văd că avem frigider. Noi trebuie să ne răscumpărăm frigiderul și suntem nevoiți să punem merele la frigider, sau să îl dăm cuiva în arendă, dar cum în arendă nu vrea să îl ia nimeni… dar să vând marfa de pe deal cu 2 lei 50 bani și să ținem frigiderul gol, nu are rost. Intermediarii dictează prețul la producător și respectiv omul dacă nu are frigider e nevoit să dea mărul și cu 2 lei, decât să îl dea cu un leu la suc. Pînă la moment nu am realizat nimic, dar nici nu ne dorim să realizăm merele la așa preț, deaceea le punem la păstrare. Capacitatea frigiderului, însă nu ne permite să depozităm toate merele, deoarece în acest an avem și o roadă bogată, deaceea ce va rămâne, dacă nu vom avea cumpărători, le vom da la suc.
Problemele din sectorul pomilegumicol discutate la minister
Pentru a discuta despre problemele din sectorul pomilegumicol, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a reunit după o pauză de șase ani membrii Consiliului pe filiera de produs legume-fructe proaspete și procesate, pentru a identifica soluții viabile pentru agricultori în contextul perioadei de procesare a fructelor și legumelor.
– Am convocat Consiliul pentru a pune în discuție problema costurilor de producție în raport cu negocierea prețurilor de achiziție, dat fiind faptul că prețul oferit pe piață de procesatori nu acoperă cheltuielile suportate de agricultori la creșterea culturilor respective, iar fermierii se confruntă cu dificultăți în procesul de realizare a merelor. Am reunit consiliul pentru a identifica soluții optime pentru agricultori și a asigura o concurență loială pe piața agricolă, – a menționat ministrul Nicolae Ciubuc.
La finalul discuțiilor, în cadrul ședinței a fost propus un preț minim de referință la achiziția merelor pentru procesare, ce a fost agreat și cu membrii producătorilor agricoli.
În cadrul primei ședințe s-a mai discutat despre roada de mere și prune din acest an, inclusiv, situația creată în sectorul pomicol la nivel mondial, în condițiile în care se prognozează o producție globală record de fructe, în special mere și prune, în țările vecine: Polonia, România, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, dar și în toată Europa.