Actorii drochieni au cucerit Festivalul de Umor ”Lică Dragomir”

0
289

Recent,Teatrul muzical-dramatic ”Cupidon” din or.Drochia și-a deschis generos cortina, de astă dată la festivalul raional de umor ”Lică Dragomir” din s.Petrunea, raionul Glodeni. Actorii și regizorul teatrului, Petru Ababei, au acceptat cu bucurie invitația organizatorilor, care au desfășurat anul acesta a doua ediție a festivalului.

Evenimentul a  fost organizat  de Secția cultură Glodeni, în colaborare cu primăria s. Petrunea și a demarat cu o paradă a participanților, susținută de orechestra de fanfară.Oaspeți de onoare la acest festival au fost reprezentanți ai autorităților publice raionale și locale, Directorul general CNPPCI Diana Dicusarî, Rodica Gămurari, specialist principal, teatrolog la CNCPPCI , Rodica Lozovan șef interimar secția Cultură Drochia.

La Festival și-au dat competiție cele mai reprezentative trupe actoricești: Teatrul ”Cupidon” din or.Drochia, Teatrul de umor ”Amintiri”, din s.Pepeni, Teatrul ”Ambițioșii”  din s.Cajba și Teatrul ”Cutezătorii” din s.Petrunea, raionul Glodeni. Cu deosebit har și talent au fost prezentate așchii de satiră și umor de Petru și Gheorghe Dragomir, frații multregretatului umorist din s.Petrunea, Lică Dragomir, numele căruia a fost înveșnicit  prin  genericul festivalului de umor.

Scenetele, prezentate de Teatrul ”Cupidon”, au încântat spectatorii prin jocul și talentul actoricesc impecabil, prin coloritul vestimentației  și prezentarea  spectaculoasă, unul din pesonajele principale fiind însuși regizorul teatrului, Petru Ababei. Fiind sufletul teatrului și trăind cu intensitate fiecare moment: de la organizare, decorul scenic  și distribuirea rolurilor pînă la prezentarea în scenă a chipurilor, plăsmuite cu mult har și talent, regizorul Petru Ababei, având și o imensă experiență în arta de scenograf, autor de text,manager și regizor, a reușit întotdeauna să uimească spectatorul  prin măiestria de a îmbrăca orice aspect din viața cotidiană în haina umorului. Astfel cele două scenete prezentate, au oferit tuturor o doză bună de adrenalină și dispoziție, fiind însoțite de aplauzele și aprecierea spectatorilor.

Scenetele prezentate cu maximă însuflețire de către actori au fost” BOALA INCURABILĂ” și „SOACRA MEA E O…DULCEAȚĂ”.

În sceneta „BOALA INCURABILĂ”, rolurile au fost interpretate de : Valentin Ababii- DOCTOR, Ala Bugai – LILI,asistentă medicală, Petru Ababei – AFRODITA,Ludmila Bogatu-MĂTUȘA,Petru Cepoi-PACIENT.
În comedia „SOACRA MEA E O…DULCEAȚĂ” , rolurile au fost interpretate de Galina Mâțu-în rolul de MAMI- soacră dulce, Victor Cemortan-BORIS, fiul ei,flăcău vechi, Petru Ababei-JANA, mireasă veche, dar și nouă, Ludmila Bogatu-CLEOPATRA, mămica Janei,Valentin Ababii-BUNELUL JANEI.
Copii Janei au fost jucați de actorii Alina Aramă-SUZANA, Ala Bugai -FLORENTINA,Petru Cepoi-ROMEO.Autorul textelor și regizor-Petru Ababei,pictor-scenograf-Petru Cepoi,Sonorizare-Vasile Rusu.
Spectatorii au  avut parte de emoții nedescrise și o atmosferă  relaxantă, susținută de acea pastilă miraculoasă a bunei dispoziții, care este umorul. Un umor rafinat și ușor reliefat în caracterul și jocul inedit  al fiecărui personaj, în contextul căruia  se perindau  chipuri  ușor recunoscute din viața noastră, a fiecăruia.

Cu siguranță că actorii Teatrului ”Cupidon” au reflectat anume cele mai actuale aspecte din viața noasră, iar personajele alese cu iscusință și pe potrivă, au reușit să atingă acele strune ale sufletului, creând acea atmosferă incendiară, susținută de aplauze, flori și bună dispoziție. E bine cunoscută afirmația că însăși viața este un teatru, fiecare moment din viață fiind o scenetă bine regizată. Oaspeții prezenți și organizatorii  festivalului și-au exprimat  în final admirația față de talentul actorilor și jocul scenic  relevant și plin de viață, ușor condimentat cu satiră și umor.  Actorii Teatrului ”Cupidon”  au avut parte de o zi plină de emoții tari, aducînd la baștină florile recunoștinței, diploma celor mai buni actori și trofeul Festivalului ”Lică Dragomir”.

Teatrul ”Cupidon” a dus faima Drochiei pe multe scene din republică și dincolo de hotarele ei, fiind solicitat la diverse festivaluri ale colectivelor teatrale.

Acum trupa de actori  este  în așteptarea unui nou turneu de trei zile, fiind solicitați la Festivalul colectivelor teatrale   în luna noiembrie, care se va desfășura  la Găiești, România. Să le dorim multă baftă actorilor și noi victorii!

 

Realizat de Ala Bugai

PUBLICITATE