Avem ploaie artificială

0
68

Acumulând o bună experienţă în dezvoltarea agriculturii profitabile şi în condiţii climaterice extreme noi, an de an, înregistrăm roade destul de bune. În acest aspect, aplicăm pe larg irigarea artificială a mai multor culturi agricole – legume, sfecla de zahăr, porumb, floarea soarelui, soie, mazăre. Practica ne-a demonstrat că cel mai eficientă e irigarea la soie, mazăre, porumb şi sfeclă de zahăr.

Acum putem face şi unele totaluri. Floarea soarelui pe o suprafaţă de 272 hectare ne-a dat câte 30 quintale de seminţe. Bine au lucrat la recoltare combinerii Valeriu Ghergeu şi Vitalie Ciobanu, care n-au admis pierderi de roadă. Porumbul a ocupat 130 hectare. Roada medie e de 10  tone de grăunţe la hectar. În prezent e în toi recoltarea sfeclei, care pe 87 de hectare a fost irigată. Roada e de 80 tone de rădăcini la hectar. Însă, cu regret, compania „Sudzucker” ne achită doar 615 lei pentru o tonă sau cu 200 de lei mai puţin faţă de anul trecut. Producătorilor de sfeclă li se reproşează că zaharitatea e scăzută, că procentul de impurităţi e prea mare şi alte motive. Dar sperăm că până la sfârşit să ajungem la o înţelegere pentru a nu distruge complet procesul de producere a acestei culturi tehnice de importanţă strategică.

Pe plantaţie lucrează două echipaje de combineri în frunte cu mecanizatorii Leonid Moglan şi Victor Mălcăuţanu, iar cu agregatul de frezat frunzele – e Nicolae Răbuleac. Zilnic se recoltează câte 3 hectare şi se transportă la fabrica de zahăr din Drochia câte 250 tone de rădăcini.

Mihail MAZURCHEVICI,  

directorul întreprinderii agricole „Dimazcom Nord” s. Hăsnăşenii Mari, Drochia

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.