Ghenadie Muntean: „Criteriul de bază e calitatea”

1
400

Istoria de revitalizare a drumului de importanţă internaţională Soroca-Otaci e una cu gropi şi colii adânci. Unele porţiuni devenise impracticabile şi şoferii automobilelor adesea le ocoleau, trecând pe drumurile de câmp. Apăruse o sclipire a speranţei când o companie străină câştigase licitația de a construi un drum european, dar peste timp a abandonat proiectul şi ministerul de resort a fost nevoit să rezilieze contractul. Acum cu toţii – şi sus, şi jos – sunt în aşteptarea unui nou tender pentru construirea acestui drum pe care trec „Tir”-uri ce importă-exportă diferite mărfuri, dar şi autocare cu pasageri cu destinaţia Moscova, Sanct Petersburg şi alte oraşe din Rusia şi Ucraina. Din cauza gropilor autovehiculele se defectează iar şoferii îşi pierd nervi.
Reieşind din situaţie, la nivel ministerial s-a decis de a aloca
5,8 milioane de lei pentru a executa lucrări de întreţinere a drumului în varianta profilare. Câteva zile în urmă, constructorii de la SA „Drumuri Soroca” au demarat procesul de realizare a acestor lucrări.
– Drumul R-14, are o lungime de 34 de kilometri, iar nouă ne revine să executăm lucrări de profilare-compactare pe o porţiune de 11 kilometri, care era cea mai avariată, – ne-a comunicat directorul întreprinderii „Drumuri-Soroca” Vitalie Morari.
Tehnica respectivă şi specialiştii au pornit lucrările pe porţiunea Şolcani-Şeptelici, ce provoca indignări sudalmice la adresa drumurilor. Dar de la început au apărut mai multe probleme tehnico-tehnologice. În primul rând, intensitatea circulaţiei pe acest drum e mare, iar căi de ocolire nu sunt. În aşa caz e mai dificil de a aplica tehnica necesară şi de a respecta cerinţele tehnologice. În al doilea rând, fragmentele de asfalt rămase din acoperişul vechi al drumului şi pietrişul aplicat se amestecă cu ţărână ce poate provoca deteriorarea părţii carosabile după ploile mai abundente sau peste iarnă. La aceste deficienţe a indicat conducerii şi specialiştilor întreprinderii preşedintele raionului Ghenadie Muntean care a inspectat şantierul.
– Cu regret, n-am reuşit să avem până în prezent un drum bun, ca cel ce vine spre Soroca dinspre Chişinău. De aceea am recurs la o aşa variantă de profilare a traseului şi de ameliorare a traficului rutier, – a menţionat Ghenadie Muntean. – Am constatat, însă, că sunt abateri de ordin tehnologic şi am cerut de la constructori să execute lucrările calitativ.
Această operaţiune de revitalizare temporară a traseului R-14 v-a fi finalizată în decurs de două luni.
– Următoarea etapă – desfăşurarea unei noi licitaţii şi construirea unui drum modern, conform standartelor europene, deoarece acest traseu e de importanţă internaţională, – a accentuat preşedintele raionului Ghenadie Muntean.

PUBLICITATE

1 COMENTARIU

Comments are closed.