Formația ”Busuioc” a cucerit inima Bucovinei

1
415

Festivalul Internațional  al Cîntecului, Dansului și Portului Popular ”ARCANUL” din Rădăuți, România, a adunat anul acesta cele mai selecte colective folclorice. Astfel  în zilele de 6-8 iulie, la ediția XXVII-a  a Festivalului și-au dat competiție cei mai virtuoși lăutari, cel mai buni dansatori și cei mai talentați interpreți ai cîntecului popular. Marea onoare de reprezenta Republica Moldova au avut doar două colective, printre care Formația ”Busuioc” de la Casa Centrală de Cultură din orașul Drochia, conducător artistic Galina Pavalencu.  Participarea în cadrul festivalului a fost posibilă grație contribuției și susținerii Secției cultură, șef interimar  Rodica Lozovan și  Consiliului raional Drochia, președintelui raionului Ion Dascal, oferind toată încrederea acestui minunat colectiv, care și-a cîștigat locul de cinste în lista celor mai valoroși promotori ai tezaurului folcloric. Lansarea Festivalului a fost anticipată de o întîlnire oficială a conducătorilor de grup din țările participante: România, Moldova; Ucraina, Anglia, Turcia și Polonia, cu reprezentanții Municipiului Rădăuți și alte persoane marcante ale localității. Primarul de Rădăuți, Nistor Tătaru și Ovidiu Foca, directorul Casei de cultură municipale și organizatorul evenimentului, precum și consilieri orășenești au asigurat o bună organizare și desfășurare a întîlnirii. Recepția oaspeților s-a desfășurat într-o atmosferă caldă și primitoare, plină de mesaje emotive de felicitare, discursuri și prezentări ale delegațiilor străine.

În după amiaza zilei de 6 iulie, în cel mai frumos oraș din inima Bucovinei a demarat Parada Cîntecului, Dansului și Portului Popular cu formațiile participante, după care a fost prezentat un spectacol artistic cu ansamblurile folclorice pe scena din centrul orașului.

Formația ”Busuioc” a evoluat în cadrul festivalului timp de trei zile cu programe diverse și a împresionat la maxim atît publicul rădăuțean, cît și artiștii participanți din alte țări. Cu toate că artiștii au fost din diferite țări, nu au existat bariere ca să se apropie și să se împrietenească. Dansul și cîntecul popular au reușit să apropie inimi și culturi diferite. Astfel artiștii din Turcia, Anglia, Polonia și Ucraina au dansat cu plăcere sîrba noastră moldovenească, iar ”Busuiocul” din Drochia și ”Crenguța de Iederă” din Chișinău s-au isprăvit de minune cu dansul tradițonal turcesc. În ziua de Duminică, 8 iulie, s-a desfășurat festivitatea de închidere a Festivalului ”Arcanul”, ediția XXVII-a, în cadrul căruia au fost înmînate tuturor participanților Diplome și Trofee. Formația ”Busuioc”, conducător artistic, neîntrecuta îndrăgostită de folclor, Galina Pavalencu, a demostrat pentru a cîta oară ireproșabilul talent și profesionalism în arta nemuritoare a folclorului autentic și au îndreptățit cu desăvîrșire încrederea drochienilor și tuturor celor, căre au avut fericirea să-i cunoască și să-i asculte. Participanți la multiple Festivaluri Naționale și Internaționale din țară și dincolo de hotare, inființat în 1980, cu o vastă și frumoasă experiență interpretativă, în acești 28 ani de activitate prodigioasă și succese nenumărate, formația ”Busuioc” a devenit renumită nu numai în Moldova, dar și România, Ucraina, Rusia. De altfel, invitația colectivului de a participa la acest inedit festival, furtunile de aplauze culese aceste trei zile și lacrimile de bucurie în ochii celor cu inimă română, este o dovadă elocventă în acest sens. La finele evenimentului a fost dată o cină de sărbătoare în cinstea oaspeților, făcînd poze în comun, schimb de adrese, zîmbete, voie bună și inimi împlinite, lăsînd loc pentru clipe de neuitat și speranțe la noi întîlniri. Festivalul Internațional ”Arcanul” a fost un eveniment de excepție, în care valoarea diverselor tradiții, dans și cîntec folcloric, a apropiat popoare, a unit inimi și a spart hotare, care aici s-au contopit într-un tot întreg și magnific. A fost într-o armonie perfectă cu seminficativul eveniment, organizat de Zilele Municipiului Rădăuți, consacrat Centenarului Marii Uniri, iar ”Busuiocul” din Drochia a lăsat cu inima frîntă o Bucovină întreagă.

PUBLICITATE

1 COMENTARIU

Comments are closed.