S-au bucurat și continuă să se bucure mereu de un succes irevocabil și există în ei o pasiune de nedescris față de performanțe deosebite, fiecare din ei aducînd de fiecare dată cîte un trofeu, plasînd pe loc de cinste o muncă permanentă și neobosită și sacrificiu la maxim. Totuși există ceva deosebit în acești tineri plini de mister, uneori timizi și tăcuți, de parcă ar păstra puterea și energia pentru noi succese, ca să n-o irosească în zădar, fiindcă au un scop fix, către care sunt orientați cu fermitate: să nu se întoarcă fără victorie. Astfel aș putea să-i prezint pe membrii Clubului sportiv ”Vulturii”, ghidați cu mult profesionalism de un ambițios și perseverent conducător, pentu care acest minunat gen de sport este sensul vieții, antrenorul Eduard Caramov. În pofida tuturor greutăților, provocărilor și intrigilor, de cînd și-a început activitatea în 2014, pînă a ”pus pe roate” această extrem de grea mașinărie de a crea Asociația Obștească Clubul sportiv ”Vulturi”, a avut parte de multe piedici și căderi, dar de fiecare dată a avut puterea și curajul să se ridice și, cu cît mai dureroase erau căderile, cu atît mai mare avint își lua revanșă. Am fost intrigată să aflu din prima sursă, totuși, care este purul adevăr despre renumitul Club sportiv ”Vulturi” și care este cheia succesului acestei misterioase echipe? Am intrat curioasă în sala de antrenamente, pe care sportivii o frecventează, ca să fac cunoștință cu cel, care avea apoi să-mi împărtășească cu o notă de durere și dezamăgire în suflet de atitudinea celor, care înloc să-i susțină moral și să recunoască succesul, care a dus faima orașului și raionului peste tot în lume, îi onorează doar cu intimidări și reproșuri. Să vedem de unde a pornit toată istoria renumiților sportivi. După cele văzute și verificate din alte surse, după meritele acestei echipe de performanță, medaliile aduse și cadourile primite de la străini, mi-am zis: ”Să fi fost în altă țară acesti tineri talentați, ar fi putut să aibă parte de cele mai bune condiții și atitudine, să fie recunoscuți la justa valoare, unde să fie pus în evidență succesul binemeritat”. Invidia unora este cel mai periculos dușman, care le face umbrită aprecierea.
Eduard Caramov mi-a mărturisit foarte modest despre înaltele performanțe obținute și m-a mirat faptul, că vorbește despre toate acestea ca despre ceva obișnuit, fără să facă măcar o mică aluzie la contribuția sa personală, că totuși e meritul antrenorului pentru succesele obținute. Am dorit să aflu de la însuși managerul acestei echipe minunate, cîte ceva despre membrii ei. Eduard Caramov, mi-a mărturisit că are un grup de 30 membri, care practică trînta, cu numele de djiu-djițu, antrenor Alexandru Miroșnic. Alt grup de sportivi, este lafel din 30 persoane,care practică canotajul și dragon boat. Acest gen de sport este practicat în China și are peste 2000 de ani. Denumirea provilne de la ”barcă” și ”dragon” Bărcile mai mici se numesc kaiak, iar cele mari sunt kanoia dublu. Sunt de 10 pesoane și de 20 la o barcă.
Aș vrea să știu, din simplă curiozitate, care este prețul acestor bărci?
Cea mică este 550 dolari, cea mare de 1150 dolari.
Am auzit că recent v-ați întors din Ucraina cu un succes grandios și ați adus cele mai multe medalii. Cît de greu a fost să obțineți această victorie?
Da, recent am revenit de la Campionatul Internațional din Ucraina, unde Vulturii au adus toți medalii de bronz, de argint și de aur. La distanțele de 200, 500 și 2000 de metri grupul mixt de 15-18 ani la toate distanțele au luat locurile I și medalii de aur.
Ce emoții ați avut, cînd ați aflat rezultatele?
Mă simt mîndru că am așa băieți și fete, care depun efort maxim, pentru a aduce acasă gloria succesului.
Ați mai participat în afara țării și la alte competiții?
Desigur. Cu toate că avem puțin timp de cînd am început activitatea, dar am reușit să mergem la Cupa Marea Neagră la Odesa în 2014, la Campionatul European în Franța în 2015, la care am cîștigat 2 bărci de 20 de locuri, la Campionatul European de la Roma, Italia în 2016,la Campionatul din Veneția în 2017 și acum la Regatul Internațional din Kiev, Ucraina.
Probabil, aveți mari cheltuieli cu asemenea deplasări pentru întreaga echipă. Cine vă finanțează sau vă acordă suport finaciiar?
Am fost ajutați cu cîte 50 mii lei din partea Consiliului raional Drochia și primăriei, încă 50 mii, care ne-au fost promise dacă aducem medalii de aur și 67 mii lei pentru organizarea Campionatului Republicii Moldova, care s-a desfășurat la Lacul Comsomolist din orașul Drochia, la care au participat 4 echipe din Moldova și Ucraina. Din acești bani am efectuat lucrări de amenajare în regiunea Lacului, am efectuat lucrări de curățare a fîntînii, amenajat un teren de volei, masă de tenis, două blocuri sanitare, ca să fie ordine ideală pentru oaspeții străini și desigur și pentru locuitorii orașului. Din banii rămași, s-au distribuit premii participanților. Desigur, că aceste surse nu sunt suficiente pentru a îndestula necesitățile grupului, de aceea și părinții ajută cu bani, mai ales cînd avem deplasări, și de asemenea mai avem surse financiare din donații. Dar a necesitat mari investiții sala de antrenamente, care am dotat-o cu utilajul necesar, am procurat a treia barcă la Camponatul din Franța, cu lungimea de 10 metri,( de 10 locuri) transportul căreia din Franța în Polonia cu un tir m-a costat 3000 de euro. Iar peste două luni, cînd am mai strîns bani, am adus-o în Moldova. Cu tot cu drum această barcă m-a costat 4300 euro, ( din ei 3200 luați în credit, iar 800, oferiți de un bun amic) dar am cumpărat-o în special pentru Campionatul din Roma, Italia. Mulțumesc din suflet părinților, care au contribuit financiar, persoanelor care au oferit donații, agenților economici, Consiliului raional și primăriei orașului Drochia, Întreprinderii ”Sudzuker Moldova”, care ne-au cadonat o barcă pentru Clubul nostru. Mulțumesc tuturor pentru susținere și emoții în timpul translațiilor directe, care sunt mereu alături de luptătorii noștri.
Priveam la acest modest și simplu om, care, ar fi sacrificat totul pentru acest minunat gen de sport, de care este pasionat la nebunie și m-am întrebat: ”Oare cine ar fi fost în stare să ia un credit, nu pentru a-și cumpăra un obiect de lux pentru propria necesitate, dar pentru a face acești copii fericiți și a le crea condiții decente, cu propriile sale puteri, numai ca să se simtă împliniți și să fie motivați de a lupta pînă la istovire, numai să aducă marea bucurie a succesului și să primească o nouă motivație pentru a merge și a cuceri noi culmi, pentru a duce faima raionului Drochia pe toate continentele lumii?”
Eu sunt foarte mulțumit de activitatea desfășurată de Clubul sportiv ”Vulturi”,- afirmă Marin Novac, tatăl unuia din membrii clubului. Eu știu că copilul meu e împlinit sufletește, căci antrenamentele zi d zi îl fac mai bărbat. Este o bună pregătire fizică, dar și de modelare a sa ca personalitate, este un gen de sport care fortifică caracterul, îl disciplinează și-l ajută să-și stabilească corect prioritățile. Aceste schimbări benefice se datorează în mare parte antrenorului, care face la maxim tot ce-i stă în puteri, ca să modeleze personalități puternice și pregătite pentru toate provocările vieții. Pentru acest nobil scop fiecare părinte este gata întotdeauna să-și aducă mica sa contribuție, ca să putem ajuta cu toții copiii noștri să prospere, pentru un viitor mai bun ca al nostru, cu mai multe oportunități.
Pentru a finisa micul nostru dialog, aș vrea să ne spuneți Eduard cîte ceva despre familia Dv. Care este atitudinea membrilor familiei față de meseria dumitale?
Familia mea mă susține în toate, mă consider un om fericit și împlinit. Cu atît mai mult, că am o soție înțelegătoare și trei copii minunați, doi feciori și o fiică, pe care îi am alături aproape mereu, pentru că sunt și ei membri ai Clubului sportiv, iar asta înseamnă că am putut oferi o părticică din sufletul și pasiunea mea și copiilor mei. Ce poate fi mai frumos?
Și o ultimă întrebare, căci am lăsat-o special în final: De ce ”Vulturi”?
M-am gîndit la acest lucru și cînd am botezat clubul. Cel mai mult mi-a plăcut fiindcă este o pasăre puternică, vulturul e stăpînul cerului, simbilizează puterea și victoria și acum, după atîtea performanțe reușite, sunt convins că nu am greșit în alegerea numelui. Se potrivește de minune cu fiecare luptător al echipei mele.
Vă dorim, Eduard Caramov cît mai multe vise împlinite și obiective realizate în marea pasiune a veții Dv., și munca plină de sacrificiu,căci ceea ce faceți, este un lucru măreț și demn de laudă.
Să le dorim mult succes faimoșilor Vulturi! Respect și apreciere pentru lucrul plin de noblețe pe care-l fac și cît mai multă susținere din partea tuturor celor, care știu sau au cunoscut vreodată gustul și magia succesului!