E perioada tăierii pomilor fructiferi

0
305

Pomicultorii din raionul Soroca efectuează tăierea livezilor. Tăierea pomilor fructiferi are loc în lunile ianuarie, februarie și martie în dependență de temperaturile de afară. La Egoreni pe câmpurile agricole cresc livezi de mere și prune. Curățatul pomilor fructiferi este o prioritate, deaceea livădarii recurg la acțiuni teoretice și practice efectuate de către specialiști în domeniul horticulturii.

Tăierile anuale ale pomilor se numără printre lucrările esențiale de care trebuie ținut cont pentru a avea o livadă sănătoasă și mai ales productivă. Fie că vorbim de tăierile de întinerire, de fructificare sau de formare a coroanei, care se aplică în primii 4-5 ani de la plantare, de aceste lucrări depinde longevitatea, sănătatea și mai ales fructificarea livezii. Tăierea pomilor se efectuează în dependență de mai mulți factori, susține specialistul în horticultură Ananie Peșteanu.

Trebuie ca pomilcultorii să vadă din start ce cantitate de muguri fructiferi sunt în coroană și cât trebuie să lase pentru anul următor, aceasta este cerința de bază. Plus la acesta în fiecare an  sunt diferite situații în coroana pomului, dar când se vede nemijlocit la fața locului, se poate de luat tactica concretă pentru a efectua tăierile în sezonul respectiv, menționează Ananie Peşteanu, conf. univ. catedra horticultură, Universitatea Agrară din Moldova.

 

PUBLICITATE