Biserica din Biserică, de Ilarion Boian

0
642

Nimic nu se ridică la valoarea Bisericii. Biserica este mai înaltă decât cerul, mai întinsă decât pământul, mai luminoasă decât soarele. Câţi nu au luptat cu ea şi nu au reuşit să o biruiască? Toţi cei care au luptat împotriva ei au fost daţi pierzaniei, pe când Biserica a urcat la cer.” 

Sfântul Ioan Gură de Aur   

Ilarion Boian din satul Șolcani, raionul Soroca, este unul din tinerii care a văzut în biserică-locul întîlnirii cu Dumnezeu. Deaceea acum câțiva ani a decis să scrie cartea ”Biserica din biserică”, care de curând a văzut lumina tiparului. Ilarion s-a născut într-o familie cu tradiții creștine deosebite, a crescut pe lângă biserică, alături de cei patru frați și o soră, tatăl fiind preot. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Chișinău, în prezent student anul lll, la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova și la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. În zilele de duminica și sărbători activează ca Ipodiacon în cadrul Vicariatului de Soroca, din Mitropolia Moldovei.

De unde a apărut ideea de a edita o asemenea carte?

Tatăl meu fiind preot în satul Rublenița, am decis să-i fac istoria comunității pe care el o păstorește mai bine de 20 de ani.

Cum ai adunat informațiile și cine te-a ajutat la scierea cărții?

Cartea de față este o monografie asupra Bisericii „Minunea Arhanghelului Mihail”, din satul Rublenița. Cea mai multă informație am adunat-o din Arhiva Națională a Republicii Moldova, dar și din multe alte documente vechi, care sunt menționate în subsol și la bibliografie generală. A durat peste doi ani de la idee până la format „papier”.

Financiar nu este atât de ușor de editat o carte, cine a pus umărul și a susținut ideea?

Într-adevar nu este ușor să editezi o carte, mulțumesc enorm pentru sprijinul financiar Doamnei Svetlana Donescu, o persoană cu inimă mare și plină de bunătate, ctitor a mai multor locașuri de cult. Mulțumesc și Preasfințitului Ioan, Episcopul Sorocii, cu a cărui binecuvântare este și cartea.

Iar în final spune-ne te rog și ce planuri de viitor ai?

Mulțumesc Domnului că este mereu cu mine, cu El fac ceea ce nu pot. Ce voi face pe viitor încă nu știu, sper să fac bine. „Aruncă spre Domnul grija ta şi El te va hrăni”.

PUBLICITATE