Pentru credincioșii ortodocși de stil vechi de azi începe Postul Nașterii Domnului

0
263
Foto: ortodox.md

Astăzi,  28 noiembrie, credincioșii ortodocși de stil vechi intră în Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, care va dura până pe data de 7 ianuarie.

Postul Crăciunului este mai puțin aspru decât Postul Paștelui, durează 40 de zile, în care nu se mănâncă produse din carne, ouă şi brânză. În schimb, sâmbăta şi duminica este dezlegare la peşte. Începând cu prima zi a postului, nu se mai fac nunți și nici petreceri. În Ajunul Crăciunului, este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului. În data de 6 ianuarie se mănâncă tocmai seara şi anume grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină. La Crăciun, în orice zi ar cădea, mâncăm de dulce, mai spun tradițiile bisericești.

Postul Crăciunului în cele şase săptămâni îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Postul nu este complet dacă se face doar o curățire a trupului și nu se face și o curățire a sufletului. Acest lucru se face prin fapte bune, prin smerenie, prin milostenie și îngăduință față de cei săraci dar și prin rugăciune, spun fețele bisericești.

Creștinii care sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie, au intrat în Postul Nașterii Domnului pe data de 15 noiembrie.

PUBLICITATE