DULCEAŢĂ DE PEPENE ROŞU

0
493

Ingrediente

– 1 kg coji de pepene roșu (gata curățate de partea verde)

– 1 kg zahăr

– 1 lamâie

– puțină apă

Cojile de pepene roșu se curăță de coajă verde, exterioară. Apoi se taie bastonașe mici de 1 cm pe 0.5 cm. Adică micuțe, dar nici prea mici, pentru ca vrem totusi sa aiba o textură frumoasă. Puneți într-un vas cât mai întins puțină apă (pentru început 1/4 – 1/2 de cană). Cantinatea de apă depinde de cât de zemos e pepenele. Peste apă adăugați bucățile de pepene și zahărul, amestecați bine și lăsați la fiert, la foc mic, amestecând din când în când.

Între timp, lămâia se spală bine și se toacă și ea bucățele mici. Este de preferat să folosiți lămâi care au coajă subțire. După vreo 10-15 minute, când pepenele începe să se înmoaie, puteți să puneți și lămâia. Lăsați la fiert în continuare, la foc mic, amestecând constant. Timpul de fierbere depinde și el de cât de zemos e pepenele. Dacă s-a îngroșat prea tare și încă nu este destul de fiert, mai adăugați apă. La 1 kg de coji de pepene timpul de fierbere a fost în jur de 1 oră și 30 de minute, la peste 3 kg a fost sub 3 ore. Dar dupa cum ziceam, depinde de câtă zeamă are.

Dulceața fierbinte se toarnă în borcanele și se închid ermetic. Pentru a fi siguri că se păstrează aroma incredibilă și în iarna, le sterilizăm timp de 15-20 de minute.

Este o dulceața fină, rafinată, cu aromă incredibilă, ce aduce la gust cu dulceața de gutui. Să nu mai zicem că în această perioadă este și la îndemâna oricui… Puteți folosi dulceața de pepene roșu la orice: de la pâinea prăjită unsă cu unt și dulceață, la umplut clătitele, la prăjituri sau chiar la servit musafirii cu ceva dulce, deosebit.

PUBLICITATE