Turismul în ascensiune la Soroca

0
1152

Câștigătorii concursului pentru cele mai bune planuri de afaceri în domeniul agroturismului, desfășurat de ADR Nord în cadrul proiectului „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, au efectuat recent, o vizită de studiu în Estonia. Victoria Pușcaș din orașul Soroca, una dintre cei cinci câștigători ai concursului, autoare a planului de afaceri „Baza de odihnă «VISOMIEV» din satul Cosăuți, împreună cu familia ei dorește să dezvolte afacerea în domeniul turismului care au inițiat-o acum câțiva ani.

 – Când a apărut ideea acestei afaceri și cine este inițiatorul?

– La început ideeia nu a fost o afacere. Tatăl și soțul meu sunt vânători și au decis să aibă un loc unde să se adune împreună cu toți vânătorii. Totul a început acum opt ani, iar de trei, patru ani am încercat să facem din locul resprectiv și o bază de odihnă. Așa cu fiece an, am încercat să înfrumusețăm zona cu decorațiuni și foișoare, apoi am adus vesela strict necesară, am făcut un cuptor un grătar și astfel a început totul. Este de fapt afacerea părinților mei Mihai și Valentina Crucovici, dar în măsura posibilităților familia mea și a surorii mele contribuim cu idei inovative ca să facem zona și mai atractivă.

 – Ați avut recent o vizită de studiu în Estonia. Ce ați văzut acolo nou și ați dori să implementați aici?

– Vizita a fost una cu adevărat productivă, am văzut lucruri care m-au impresionat mult. Am rămas uimită de faptul că acolo persoanele care pornesc o afacere asemănătoare, primesc 200 000 de euro pentru dezvoltarea afacerii. Din păcate nu tot ceea ce am văzut și mi-a plăcut acolo poate fi implementat la noi, iar motivul principal, rămân sursele financiare insuficiente. De aceea ne vom limita la acele lucruri pentru care la moment nu este nevoie să investim foarte mulți bani, dar care totodată vor oferi oaspeților noștri posibilități decente și plăcute de odihnă.

 – Cât de mulțumită sunteți de numărul de clienți care vin să se odihnească?

– Din fericire avem parte de clienți, mulți din ei fiind chiar fideli, nu doar din Soroca, dar și din Chișinău și Bălți, care vin uneori pentru săptămâni întregi să se odihnească la baza noastră de odihnă. Oamenii solicită des baza de odihnă pentru anivesrsarea zilelor de naștere, petrecerilor, cununiilor civile în aer liber etc. Mai mult chiar, avem doritori să vină la baza noastră de odihnă și la diferite sărbători, în afara sezonului de odihnă, cum ar fi 8 martie și Anul Nou.

– Ce schimbări urmează să faceți în rezultatul proiectului ?

– La moment noi oferim chiria, dar ne dorim un alt nivel de deservire, și anume cazarea turiștilor, servirea cu bucate tradiționale, plăcinte calde scoase din cuptor. Iar pentru viitorul mai îndepărtat, ne propunem și plimbări cu barca pe Nistru, catamarane, o trăsură cu cal pentru plimbări. Ne dorim o minipensiune cu câteva dormitoare.

– Ce semnifică “VISOMIEV”, numele bazei de odihnă ?

– Tata a dorit să își numească astfel baza de odihnă în cinstea celor patru nepoți ai săi, luând primele două litere de la fiecare nume ale acestora, Victoria, Sofia, Mihai și Eva. Astfel dacă va mai avea nepoți, va putea oricând să adaoge alte două litere la cuvânt.

Cristina TOPALĂ

PUBLICITATE