După seceriș – la pansionat

0
578

Harnicii plugari din satul Ciripcău, raionul Florești au finalizat lucrările de recoltare a culturilor de prima grupă. După ce au dat roada în depozite, toată echipa de agricultori antrenată în această campanie, inclusiv agronomul-șef, inginerul-şef, dar și primarul localității au plecat pentru o săptămână la odihnă la un pensionat de la Vadul lui Vodă. Acest lucru a devenit deja o tradiție și se practică în fiecare an.

Corespondenții „Ziarului Nostru” au reușit să-i „prindă” pe agricultori în câmp, când ei strângeau pâinea pe ultimele hectare.

– Suprafața de recoltare în acest an a constit 537 de hectare, – ne-a comunicat agronomul-șef al SRL „Agrocirip” Vldimir Burnusuz. Apropo, el a fost apreciat anul trecut drept cel mai bun tehnolog al câmpurilor din raionul Florești. –  În decurs de 9 zile lucrătoare am strâns toată roada, cam 1300 tone de grâu, 750 – de orz, 340 – de mazăre și 350 tone de rapiță.

– Detașamentul nostru e construit din 15 mecanizatori – a adăugat inginerul-șef Mihail Niculiță. – Toți agricultori consacrați.

De marginea câmpului se apropie combina de marca „Claas” condusă de Vitalie Balan ce e la al zecelea seceriș, și coechipierul său Vitalie Ciumac. Buncărul cu o capacitate de 5 tone deja e plin cu grâu și începe descărcarea lui într-o remorcă de tractor special utilată pentru transportarea cerealelor.

– Nici nu mergem dintr-un capăt până-n altul al lanului că se adună un buncăr, – zice combinerul. – Roada e bună. Avem peste 5 tone de boabe la hectar.

Pe aceste ultime hectare mai adună grâul încă două echipaje pe combine „Claas”. Pe una din ele muncește Serghei Andrieș și Serghei Arhirii – un tânăr de 20 de ani care e un mare îndrăgostit în tehnica agricolă. Primarul Mihai Donos spune că el după lecții venea direct la brigada de tractoare şi se interesa de toate şurubăriile. Tânărul e la al doilea seceriş şi munceşte tot atât de bine, rapid şi calitativ ca şi mecanizatorii cu stagiu mai mare.

Alt echipaj e în componenţa lui Ghenadie Pascari şi Iurie Donos. Tot combineri de mare responsabilitate pentru soarta pâinii şi devotaţi gliei.

Aici, pe ultimele hectare se strânge grâu de soi francez. Potenţialul e de până la 10 tone la hectar. Dar se cer condiţiile respective. Anterior a fost recoltat grâul de soiul „Tanea”, selecţie a institutului ştiinţific din Odesa. S-au utilizat seminţe produse chiar în gospodărie. Roada e de 6,2 tone la hectar. Iar soiul francez „Soreal” a dat 6,4 tone boabe la hectar.

– Pe întreaga suprafaţă de grâu noi am crescut 6 soiuri, ce diminuează riscul de secetă sau alte calamităţi naturale,  – a explicat Vladimir Burnusuz.

Pentru a înregistra rezultate înalt constante se respectă agrotehnica de cultivare a grânelor, se aplică chimicalele de protejare a semănăturilor. Pentru roada acestui an la fiecare hectar s-au aplicat câte 400 kilograme de îngrăşăminte minerale, adică, în ansamblu, circa 100 de tone ce costă 1 milion de lei.

– Pentru a recupera cheltuielile la cultivarea grâului trebuie de comercializat, la preţurile propuse, de 1,9 lei pentru un kilogram cam 1000 de tone de grăunţe, – zice primarul de Ciripcău Mihai Donos, care şi el e preocupat de soarta roadei şi a sătenilor. – De aceea nu e prea rentabil astăzi să creşti pâine. E o tendinţă periculoasă de scădere a suprafeţelor de grâu, ce ar putea afecta asigurarea cu produse cerealiere a ţării şi relaţiile comerciale cu partenerii strategici. Este aici la ce de meditat, – a accentuat primarul.

Între timp, rând pe rând din câmp spre făţare pleacă tractoarele cu caroseriile pline cu „aur ţărănesc”.  Alexandru Solonari cu tractorul „John Deere” la o rută transportă 10 tone de pâine.

Pe făţarea ideal amenajată grâul se curăţă de resturi vegetale şi se depozitează. Dar nu totul e pus la păstrare până la timpuri mai bune, când se va comercializa rentabil producţia, ci şi se repartizează pentru arenda pământului deţinătorilor de cote. Deşi, conform contractului, pentru fiecare cotaş e stabilită achitarea a câte 300 kilograme de grâu, la „Agrocirip” se dă câte 550 kilograme. Deja au fost repartizate 200 tone de grâu. Dar mai urmează să-şi ridice pâine şi alţi deţinători de cote din Ciripcău, Soloneţ, Cerniţa şi Dumitreni.

Concomitent cu secerişul suprafeţele eliberate au fost prelucrate. Iar pentru semănatul rapiţei deja  sunt pregătite 150 de hectare de teren.

După cum am mai menţionat, 22 de participanţi la seceriş acum deja se odihnesc la Vadul lui Vodă.

Şi încă un detaliu. În perioada campaniei de recoltare toţi cei ce au contribuit la desfăşurarea cu succes a lucrărilor au fost alimentaţi de 3 ori pe zi cu bucate gustoase din contul gospodăriei.

                                                                                                                    Boris TODIREL

PUBLICITATE