La „Prietenia-agro” din raionul Soroca roada de cereale nu începe la fățare. Aici abia se reușește de a curăța și depozita grâul adus din câmp.
La Vărăncău în lan adună pîinea o combină nou-nouță de marca „Claas-Tucano”. Mașina a fost încredințată lui Vitalie Furdui, care îl are ca ajutor pe vărul său, Mihail Furdui.
– Deși e în primul sezon, nu prea „cruțăm” combina. Astăzi, spre apus de soare, deja am strâns circa 150 de tone de grâu. Dar până după miezul nopții, când cade roua, mai este, – zice Vitalie Furdui.
De la început de seceriș el, până marți, avea trecut în contul realizărilor sale 2000 de tone de cereale.
– Pe acest masiv de 120 de hectare am crescut grâu de soiul „Kuialnik”. Roada e bună, peste 5 tone de boabe la hectar, – ne-a relatat șeful de sector Petru Belous.
Între timp, Vitalie Furdui dă semnale că buncărul e plin și la descărcare trage „CAMAZ”-ul Aurel Gulica. Caroseria mașinii sale are o capacitate de 25 de tone. El a transportat la seceriș deja peste 1000 de tone de cereale. Pâinea o duce direct la fățarea din Vărăncău. Aici decurg mai multe procese de curățare, alegere a materialului semincer și depozitare a roadei.
De mai multe mașinării la fățare e responsabil mecanicul Vladimir Vlancu. El are grijă să nu staționeze nici un mecanism, iar semințele pentru roada viitoare să corespundă calității. În ajutor mecanicul le are pe Agafia Furdui și Raisa Topolnițchi, care dau grăunțele la „gura” încărcătorului, dar și umplu sacii cu semințe.
Mai lucrează la fățare și Marcel Fornea ce transportă grâul la depozit. Iar Andrian Carauș aduce de la ZAV câte 300 de tone de grâu pe zi.
– Cu aceste lucrări misiunea noastră nu se termină, – zice șeful de depozite Ion Sârbu. – De aici mai primesc pâinea pentru cote și locuitorii Vărăncăului. Deja am eliberat consătenilor circa 100 de tone de grâu. Directorul adjunct al gospodăriei Iacob Costin completează: „În ansamblu noi alocăm deținătorilor de cote de pământ peste 1200 tone de grâu, adică, conform contractului, câte 400 kilograme fiecărui”.
La Slobozia Cremene munceşte cu mult sârg eroul campaniilor de recoltare din anii precedenţi Petru Borozan. Combina sa, tot de marca „Claas-Tucano”, e la al patrulea seceriş. Dar nici maşina, nici Petru Borozan cu partenerul său Serghei Comendant de oboseală nu ştiu. Anul trecut echipajul lui Borozan a strâns 3500 tone de cereale. Şi acum intenţionează să “doboare” propriul record.
– Agricultorii din Slobozia Cremene au crescut grâu pe o suprafaţă de 308 hectare. Soiul “Epoha” ne-a dat peste 6 tone la hectar. E bună roada şi a soiului “Kuialnic”. Iar orz s-a strâns câte 4,7 tone de boabe, – ne-a comunicat şeful de sector Mihail Cecan.
Mereu în preajmă la seceriş se află agronomul-șef al gospodăriei Ana Rîjac şi inginerul-şef Mihail Leșco. Doamna Ana cu un aparat special, din oră în oră, determină umeditatea boabelor de grâu. La moment aparatul indica 13,9 unități, ce e în limita standardelor.
Pe un câmp de alături mecanizatorul Anatolie Verbiţchi cu tractorul “Frendt-936” cu o capacitate de 360 de cai putere, prelucrează miriştea. Împreună cu colegul său Valeriu Burlacu, ce se schimbă din 8 în 8 ore, deja au discuit 800 de hectare din terenurile eliberate.
– Anul acesta agricultorii de la “Prietenia” au cultivat grâu pe o suprafaţă de 860 de hectare, orz de primăvară pe 120 hectare, roada constituind 4,6 tone, rapiţă – pe 300 hectare – roada fiind de 2,6 tone.
– Sperăm ca până duminică să finalizăm recoltarea, – a declarat directorul-adjunct Iacob Costin. – Simfonia secerişului la “Prietenia-agro” era interpretată și de zeci de cocostârci, ce roteau de-asupra câmpurilor şi le făceau mecanizatorilor o dispoziţie de munca creativă şi productivă.
Boris TODIREL