Ziua Mondială a Albinei – o zi dedicată recunoașterii rolului esențial pe care îl au aceste insecte în menținerea biodiversității și a securitatății alimentare globale.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se alătură inițiativelor naționale și internaționale care subliniază importanța protejării albinelor, care au un rol esențial pentru polenizarea plantelor și creșterea producției agricole.
Albinele sunt responsabile pentru polenizarea multor plante sălbatice, contribuind, astfel, la menținerea echilibrului ecologic. Aproape 75% dintre plantele înflorite și 35% din produsele alimentare consumate zilnic depind de polenizarea realizată de insecte, în special de albine.
În ciuda importanței lor, albinele sunt supuse unor multiple amenințări precum: pierderea habitatelor, utilizarea excesivă de pesticide toxice și schimbările climatice.
În rezultat, sunt puse în pericol supraviețuirea și, implicit, stabilitatea ecosistemelor.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor încurajează fermierii, apicultorii și cetățenii să adopte măsuri de protecție a albinelor, inclusiv prin reducerea utilizării pesticidelor dăunătoare și promovarea unui mediu prietenos pentru aceste insecte. De asemenea, susținem educația continuă cu privire la importanța albinelor și sprijinirea apiculturii sustenabile.
Cum putem contribui la protejarea albinelor:
– Plantarea de flori care atrag albinele, precum lavanda, trifoiul sau floarea-soarelui;
– Adoptarea unor practici agricole ecologice și reducerea pesticidelor periculoase;
– Susținerea apicultorilor locali și încurajarea apiculturii sustenabile;
– Educarea comunităților și promovarea conștientizării despre importanța polenizării;
Totodată, ANSA recomandă tuturor apicultorilor și agricultorilor de a se înregistra în Sistemul Informațional ,,BeeProtect,,– aplicație de comunicare la nivel național pentru apicultori și agricultori, concepută pentru prevenirea și combaterea intoxicațiilor familiilor de albine, cât și notificarea privind utilizarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF) pe teritoriul Republicii Moldova.