DECADA VIEREANA – 2025, organizată de Svetlana Pintea, muzeografă la Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă, din orașul Drochia, a întrunit un ciclu de activități cultural-educaționale, dedicate poetului Grigore Vieru, în colaborare cu Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”. Un eveniment semnificativ, cu genericul „Simfonia versului vierean, devenit cânt”, s-a desfășurat, în colaborare cu clasa VIII-a „B”, dirigintă Alina Cebotari.
Evenimentul a fost organizat cu mult suflet, pentru a aduce un omagiu celui, care a lăsat o moștenire literară de neprețuit. Noi nu doar îl iubim pe Grigore Vieru, ci ne îndrăgostim, iar și iar, de versurile lui, care ne mângâie sufletul și ne fac să simțim mai profund frumusețea limbii române.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, azi raionul Briceni, fiind nu doar un simplu poet, ci un adevărat mesager al sufletului românesc. Prin versurile sale, el a transformat dorul, iubirea de mamă, limba română și neamul într-o muzică a inimii, care răsună și astăzi în fiecare colț al lumii, unde se vorbește românește. Poeziile sale nu sunt doar rânduri scrise pe hârtie, ci fărâme de suflet, impregnate cu simțire și adevăr.
Alături de Svetlana Pintea, am trăit emoția versurilor lui Grigore Vieru prin cântece inspirate din poeziile sale. Recitalul literar-muzical a fost unul foarte reușit. Melodiile, atât de cunoscute și îndrăgite, ne-au făcut să simțim că poetul este mereu prezent printre noi, că versurile lui trăiesc și vor trăi atât timp, cât vor fi citite și cântate.
Atmosfera a fost una deosebită, încărcată de respect, admirație și recunoștință pentru cel, care a făcut din poezie un loc sacru al sufletului. Ne-am simțit profund emoționați să-l pomenim pe marele poet „în inimile noastre”, acolo unde el va rămâne veșnic.
Elevii au făcut o incursiune in biografia și opera poetului, au folosit in discursuri cele 14 citate propuse ca material didactic, și-au expus gândurile, au meditat asupra textelor oferite fiecărui grup în parte,
s-au duelat „muzical”, au ascultat traducerile la piesele vierene, au fost activi și bine dispuși.
Grigore Vieru va rămâne o voce vie în cultura noastră, un rapsod al neamului, care ne-a învățat să iubim limba, mama, patria și valorile autentice. L-am redescoperit pe marele poet al neamului, prin lectură, prin recital și prin reflecții asupra operei nemuritoare, care este plina de sensibilitate și dragoste de sfintele valori naționale.
Aducem sincere mulțumiri Direcției IP LT „Ștefan cel Mare”, directoare Svetlana Capcelea, dirigintei Alina Cebotari, care a contribuit la buna organizare a acestei activități , precum și muzeografului Svetlana Pintea, pentru moderarea evenimentului și frumoasa colaborare!
Prin astfel de activități, ne asigurăm că generațiile viitoare vor continua să-i citească nemuritoarea operă, păstrând vie amintirea marelui poet național.
________________________________________________________________________-
Grigore Vieru este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuțe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi.
În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, fiind decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
Karina SAIDALIYEV,
membră a HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști,
Centrul de Creație a Copiilor






