Interviu cu Irina Gusac, șefa Direcției Ocuparea Forței de Muncă Florești
Dinamica pieței muncii locale în raionul Florești, provocările majore cu care se confruntă atât angajatorii, cât și candidații, dar și cum formarea profesională continuă devine o pârghie esențială într-un peisaj economic în schimbare, aflați din interviul cu Irina Gusac, șefa Direcției Ocuparea Forței de Muncă Florești. Totodată, vă vom informa despre riscurile angajării ilegale și importanța respectării drepturilor angajaților.
Care este oferta locurilor de muncă?
Oferta locurilor de muncă în baza de date a Direcției Ocuparea Forței de Muncă Florești (DOFM) practic în fiecare zi este în schimbare. La data de 05.12.2024 au fost declarate 80 locuri vacante de la 37 de angajatori. Cele mai multe locuri vacante sunt la capitolul muncitori necalificați, în agricultură, zilieri, măturători, hamali. Se atestă și o solicitare înaltă a persoanelor la muncă peste hotare în diverse domenii de activitate. Totodată, există cerere și de muncitori în construcții, vânzători, bucătari cu calificare înaltă și angajați bugetari.
Mulți angajatori înregistrează deficit de muncitori necalificați. Care este cauza?
Ofertele pentru locuri de muncă care nu necesită pregătire profesională sunt mai puțin atractive pentru șomeri, deoarece nu sunt adaptate la nevoile acestora. Conform noilor modificări legislative din 31.01.2024, șomerii nu mai trebuie să prezinte concluzii medicale în caz de refuz al locurilor de muncă din cauza stării de sănătate. Legea 105/2018 stipulează că un loc de muncă corespunzător trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie conform pregătirii sau experienței profesionale, să facă parte din același domeniu de formare și să fie situat la cel mult 30 km de domiciliul persoanei, cu acces la transport public sau cu transport oferit de angajator. În cazul în care șomerul sau agenția nu a identificat un loc de muncă corespunzător în decurs de 3 luni de la data înregistrării persoanei cu statut de șomer, se consideră loc de muncă corespunzător locul de muncă vacant, ce presupune un nivel de calificare inferior comparativ cu cel al unei persoane din același domeniu de formare profesională sau dintr-un alt domeniu de formare profesională, după caz. Pentru șomerii care nu dețin nici o calificare se consideră loc de muncă corespunzător orice loc de muncă ce presupune prestarea unei munci necalificate.
Există un echilibru între cerere și ofertă în anumite domenii?
Despre echilibru între cerere și oferta în anumite domenii putem evidenția ofertele declarate pentru funcționarii publici în APL I și APL II, care deja mai repede sunt ocupate, dar totuși la capitolul dat avem probleme la neîndeplinirea obligațiunii din partea angajatorilor la declararea locurilor vacante în domeniul bugetar și extinderea perioadei de șomaj a persoanelor care au studii în domeniul educației, dar locuri de muncă vacante sunt în localitățile, care se află departe de locul de trai a persoanei, unde angajatorii nu acordă transport de serviciu și nu este transport public disponibil la lucru și înapoi.
Care sunt cele mai frecvente motive pentru care angajatorii întâmpină dificultăți în găsirea angajaților?
Angajatorii întâmpină dificultăți în găsirea salariaților din mai multe motive:
- Doresc candidați mai profesioniști și cu experiență (ex. bucătari, vânzători, muncitori în construcții, electrogazosudori, electriceni, conducători auto, contabili în domeniul bugetar ș.a.);
- Nu au timp sau resurse pentru a forma candidați noi;
- Rezultatele slabe la interviuri și testări, multe persoane având studii incomplete și dificultăți în negocierea contractelor;
- Probleme cu transportul de serviciu, din cauza distanțelor mai mari de 30 km de la or. Florești și stării drumurilor;
- Mulți candidați au probleme de sănătate care le limitează accesul la locuri de muncă;
- În agricultură, spre exemplu, sunt dificultăți în aplicarea legislației privind angajarea zilierilor și reticența angajatorilor la seminare informative, deși au obstacole în implementarea acesteia.
Care sunt cele mai eficiente inițiative de sprijin pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă?
Cele mai eficiente inițiative de sprijin pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă includ măsuri active de ocupare a forței de muncă și servicii oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Printre acestea se numără:
- Servicii de informare și ghidare în carieră – pentru a ajuta persoanele să înțeleagă piața muncii și opțiunile disponibile.
- Formare profesională – pentru a crește șansele de angajare prin dobândirea unor noi abilități.
- Subvenționarea locurilor de muncă și stimularea mobilității forței de muncă – pentru a sprijini angajatorii și șomerii să se întâlnească pe piața muncii.
- Intermedierea muncii – agențiile locale facilitează conexiunile între angajatori și potențiali angajați prin organizarea de târguri de joburi și selecția candidaților potriviți.
Aceste inițiative contribuie la creșterea șanselor de ocupare, adaptându-se atât nevoilor angajatorilor, cât și celor ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Ce diferențe principale există între angajarea permanentă, angajarea pe termen limitat și angajarea sezonieră?
Conform Codului muncii RM angajatorii pot crea relații de muncă cu salariații pe perioada de muncă permanentă, pe perioada determinată (aici putem stipula contracte pentru îndeplinirea anumitor lucrări, contracte la sezon (atenție!, conform legislației în vigoare perioada sezonului nu trebuie să depășească mai mult de 6 luni calendaristice) și concret pe perioada determinată). La angajatorii din raionul Florești ”Contracte pe perioada sezonului” sunt implementate preponderent la angajarea salariaților în domeniul agriculturii, pentru salariații cu funcții de fochiști, operatori în sala de cazane unde sunt încheiate contracte pe perioada sezonului de încălzire.
Ce garanții oferă un contract de muncă standard? Ce drepturi are angajatul într-un astfel de contract?
Structura Contractului individual de muncă, conform art.49 trebuie să corespundă normelor stipulate în Codul Muncii RM, unde pe lângă garanțiile stabilite pentru Contractul individual de muncă standart, fiecare angajator poate adăuga mai multe capitole cu garanții legate de domeniul de activitate, important, să nu fie discriminate normele legislative standarte pentru toți angajatori în RM. Toți viitorii salariați doresc să negocieze cu angajatorul la capitolul salariul (e de menționat faptul că salariul minim în Republica Moldova de la 01.01.2024 este 5000 lei). Totodată, persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă unt interesate de concediul de odihnă, durata contractului, orele suplimentare de muncă, graficul de muncă, zilele de odihnă, formarea profesională, deplasări de serviciu și alte informații legate de garanții suplimentare.
Care sunt riscurile pentru angajatori și salariați în cazul angajării ilegale?
Riscuri pentru angajarea ilegală au atât angajatorii, cât și alariații, care au acceptat muncă nereglementară. Putem accentua că dacă persoana acceptă munca nereglementată are riscul de a pierde dreptul la garanții sociale, inclusiv îndemnizații pentru încapacitatea temporară de muncă, pensii, asigurarea medicală, stagiul de cotizare și alte drepturi sociale. Angajatorul din partea sa, are riscul la amendă dură pentru folosirea muncii nedeclarată (”la negru”), inclusiv la pierderea dreptului de a activa într-un anumit domeniul, dar totodată poate sa-și piardă și reputația bună și poate rămâne fără lucrători.
Mulțumim pentru interviu!
„Acest material este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Press Club” (TV Nord) și Ziarul Nostru și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”