Gimnaziul Ștefănești este instituția care joacă un rol important în formarea caracterului și a abilităților fiecărui elev, punând accent pe dezvoltarea personală și socială. Aici, elevii nu doar că își îmbunătățesc competențele de gândire critică, comunicare eficientă și colaborare, dar beneficiază și de un mediu stimulativ care îi încurajează să își exprime opiniile și să colaboreze cu colegii. Printr-o gamă variată de activități extracurriculare și programe educaționale, Gimnaziul Ștefănești le oferă elevilor oportunități valoroase de a explora diverse domenii, de a-și descoperi pasiunile și talentele, pregătindu-i astfel să facă față provocărilor vieții. Instituția a fost reformată prin decizia Consiliului Raional din luna februarie curent, IP Liceul Teoretic Ștefănești, în IP Gimnaziul Ștefănești.
În ultimele două decenii, în instituție au fost implementate peste 100 de proiecte, menite să îmbunătățească atât procesul educațional, cât și viața comunității. Aceste inițiative au inclus programe de formare pentru profesori, actiități extracurriculare inovatoare, dotări în infrastructură și parteneriate cu diverse organizații. Dovadă că școala tinde spre modernizare este și faptul că ambasadorii SUA au vizitat de 3 ori instituția. Unul din aceste proiecte este și renovarea cantinei din Gimnaziul Ștefănești, care este una model în raionul Florești. Aici au contribuit la procurarea echipamentului și reparație capitală mai mulți finanțatori, cea mai mare investiție fiind de 48.000 de dolari oferită de Ambasada SUA fară contribuție locală. Iar datorită colaborării cu Asociația Obștească “Centru Filantropic Alinare”, cu susținerea organizației “Max Face Posibilul” din Olanda, 42 de copiii sunt alimentați zilnic cu un prânz cald de 40 de lei, proiect care este implimentat în instituție din anul 2014.
Aurelia Bodiu, directoarea Gimnaziului Ștefănești

Instituția înregistrează la moment 179 de elevi din Ștefănești și Prodăneștii Vechi, suntem o școală de circumscripție. Din anul 2014 elevii din Prodăneștii Vechi sunt transportați cu autobuz școlar foarte bun, oferit de Guvernul României. Acești elevi sunt ghidați de un colectiv didactic inovativ, creativ, care a pus accent totdeauna pe dezvoltare, pe formarea profesională continuă și digitalizare. Instituția noastră se promovează ca o instituție unde nici un elev din comună nu a fost plasat în școli speciale sau școli rezidențiale, am făcut incluziune școlară, non-formală. Deoarece până a se aproba documente, politici la nivel de țară, la noi în școală s-a implementat primul proiect de incluziune socială a copiilor cu cerințe educaționale speciale, cu suportul Fondului de Investiții Sociale de Moldova și Programul Educațional „Pas cu Pas”. Am implimentat diverse proiecte ce țin de dotarea instituției noastre cu tehnică IT, cu tehnică computațională, dar și pregătirea cadrelor didactice. Din anul 2001 s-au făcut cursuri în școală, decătre profesorul de informatică pentru toate cadrele didactice pentru utilizarea calculatorului și internetului. Pe lângă proiectele de infrastructură, proiecte mari de peste 50.000 de dolari pentru schimbarea ferestrelor, proiect de sanitație, igienă personală, au fost și proiecte educaționale. Am colaborat cu mai mulți finanțatori precum Corpul Păcii, Centrul “Speranța”, KulturKontakt Austria, Fundația “Pestalozzi”, Fundația Lumos.
Din anul 2016 la noi se implementează proiectul de robotică, care este în cadrul proiectului Clasa Viitorului, susținut de Ministerul Educației și ATIC Moldova. Chiar în anul 2014, când colaboram cu Corpul Păcii, prin intermediul voluntarilor, patru fete din Ștefănești, au participat la un concurs de aplicații mobile în Statele Unite cu aplicația “Apă pură”, o problemă cu care se confrunta comunitatea și fiind mai multe echipe, ele au fost unicele din Europa care au ajuns în finala concursului, iar fiind în San Francisco, s-au plasat pe locul întâi în lume.
Școala este mai puțin reparată, dar s-a investit în resurse umane, în oameni, în elevi, în cadre didactice și suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu părinții, deoarece părinții sunt cei care ne sprijină școala. Ne mândrum cu școala noastră. Când am venit în funcție de director, am luat o școală bună, fiecare om care a lucrat aici a sfințit școala prin munca sa, -precizează directoarea instituției.

În incinta liceului activează Centrul Comunitar de Acces la Instruire şi Informare. Ion Balan, laborant la informatică, este un specialist desăvârșit în domeniu IT, care împreună cu două eleve a reușit să obțină locul doi la nivel național la aplicații mobile, iar anul trecut, împreună cu un grup de profesori de informatică a participat la un schimb de experiență în Coreea. O școală dotată cu tehnică modernă în domeniul IT poate transforma radical procesul de învățare, asta o demonstrează administrația și cadrele didactice de aici. Instituția are o stație meteo proprie, o cameră de documentare cu echipamente digitale și seturi pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie.
Marcel Bodiu, profesor de informatică, robotică și educație tehnologică
Am fost printre primele 11 școli din Republica Moldova care am fost dotați cu seturi de robotică în clasa viitorului. În fiecare an participăm la diferite concursuri, avem 32 seturi de roboți de 6 tipuri, copiii vin cu mare plăcere. Deseori stăm și sâmbăta și duminica la doleanțele lor și lucrăm, ne pregătim pentru diferite competiții. În fiecare an participăm la trei competiții republicane,SumoBot, First Lego League Challenge și First Lego League Explore, unde mereu ne bucurăm de rezultate. Acum câțiva ani, când am participat la competiția de robotică internațională în Statele Unite, ne-am remarcat printre cele 108 echipe de pe tot globul pământesc. În cadrul proiectului Clasa Viitorului, instituția noastră dispune de două imprimante 3D, unicele în raion. Imprimantele date sunt folosite de către elevi la lecțiile de educație tehnologică. Elevii au ales modulul imprimanta 3D.

Gimnaziul din Ștefănești investește constant în resurse și facilități pentru a asigura o educație de calitate. Aceasta nu se limitează la dotări moderne și la un curriculum actualizat, dar se extinde și la formarea continua a celor 24 de cadre didactice și la implicarea activă a comunității locale în procesul educațional. Prin aceste eforturi, școala se asigură că fiecare elev are acces la cele mai bune oportunități de învățare și dezvoltare.

Tamara Zdraguș, profesoară de geografie și educație pentru societate
La lecțiile noastre încercăm să dezvoltăm competențe, să formăm valori, ca respectul, responsabilitatea pentru ca elevul odată ce pleacă din instituție, fie în țară, sau în orice colț al lumii să le păstreze în suflet. Avem peste 60 de elevi care trăiesc în America de Nord.Ne mândrim că ei păstrează acolo tradițiile, obiceiurile, portul popular, organizează diferite activități, ținem legătură cu ei și deseori susțin actiualii elevi atunci cțnd este nevoie.
Liubovi Zdraguș, profesoară de limba engleză
Școala noastră e școală bună. Aici toți copiii și noi profesorii, avem oportunitatea de a evolua treptat, pentru că avem toate oportunitățile, e o școală inovativă. Avem tot necesarul pentru a învăța și a educa copiii, pentru că e pus în valoare fiecare copil.
Pe parcursul activității, instituția a demonstrat că este o școală incluzivă care nu doar îmbunătățește experiența educațională pentru toți elevii, ci și contribuie la formarea unei societăți mai echitabile. În gimnaziul sunt 23 de copii cu cerințe speciale, care beneficiază de sprijin în cadrul Centrului de educație incluzivă, susține psihologul și cadru didactic de sprijin, Lidia Cornescu. Aici, copii se ocupă cu art-terapia, terapie prin muzică, prin film, etc. În Gimnaziul Ștefănești elevii sunt încurajați să își exprime creativitatea și să colaboreze eficient cu colegii lor. Acest mediu stimulativ îi pregătește nu doar pentru examene și evaluări, dar și pentru provocările vieții.
Lidia Patraș, profesoară de limba și literatura română, director adjunct pentru instruire
Activez în Gimnaziul Ștefănești de aproape trei decenii. Școala noastră este o școală care tinde spre calitate, o școală care luptă pentru valori și are tradiții frumoase. Totodată, ne adaptăm la cerințele elevilor moderni și atunci când în cadrul orelor elevii lucrează cu tehnologiile, noi,profesorii, ne implicăm activ pentru a le trezi curiozitateași implicarea.
Olga Budurin, director adjunct pentru educație
Activez ca director adjunct pentru educațiede 27 de ani. În această perioadă am încercat să apropiem copiii de școală, părinții, copiii de cadrele didactice,să le creăm condiții, să găsim soluții la probleme, să atragem investiții prin care să motivăm copiii să vină la ore. Foarte multe proiecte au fost în care copiii singuri s-au implicat în activități ca să înțeleagă anumite probleme, să fie empatici cu problemele colegilor.Suntem întotdeauna cu ușa deschisă, suntem cu sufletul deschis. Colaborăm și încercăm să facem față provocărilor.
Prin dedicarea pentru educație și dezvoltare personală, Gimnaziul Ștefănești formează elevi competenți și contribuie activ la pregătirea lor pentru avântul vieții. Cu o viziune clară și un angajament ferm față de excelență, instituția își îndeplinește rolul de a fi punctul de plecare pentru succesul și realizările viitoare ale fiecărui elev.
