Fii vigilent: Combate traficul de ființe umane

0
19

Traficul de fiinţe umane, continuă să rămână pentru Republica Moldova o problemă la ordinea de zi, în pofida unui şir de măsuri de contracarare a acestui fenomen, întreprinse la noi în ţară în ultimii ani.

Acest flagel infracțional, afectează stringent nu doar țara noastră, fiind prezent în întreaga lume. Astfel, este necesar de cunoscut, că anual, în lume circa 600.000 – 820.000 de persoane sunt traficate peste graniţa de stat, aici nefiind incluse şi cele care sunt traficate în interiorul statelor, număr care poate atinge cifre de milioane. Circa 70% din numărul persoanelor traficate, sunt femei şi fete, care în mare majoritate sunt impuse să practice prostituţia. Aproximativ 50% din numărul persoanelor traficate, sunt minori, care sunt exploataţi sexual, impuși la muncă silită, sau le sunt preluate organele.

Din acest considerent, ca și în alți ani, în perioada 14-18 octombrie curent, în Republica Moldova se desfășoară, Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”.

În acest context, Procuratura raionului Dondușeni vine cu un set de informații în vederea familiarizării societății cu noțiunea de „Trafic de ființe umane”, unele date statistice dar și cu recomandări menite spre reducerea riscurilor de a deveni victimă.

Astfel, definiţia juridică internaţională a traficului de fiinţe umane descrie fenomenul ca „recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin ameninţarea cu sau utilizarea forţei sau altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de autoritate sau de o situaţie de vulnerabilitate, sau prin oferirea sau acceptarea de plăţi sau avantaje pentru obţinerea consimţământului unei persoane având autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea cuprinde, cel puţin, exploatarea prostituţiei celorlalţi sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau serviciile forţate, sclavia sau practicile similare acesteia, aservirea sau prelevarea de organe”. 

 La nivel național, traficul de ființe umane este reglementat de Codul Penal prin 2 articole distincte, pentru victimele adulte (art.165 Cod Penal) și pentru victimele copii (art. 206 Cod Penal).

După cum s-a menționat supra, nu toate cazurile traficului de fiinţe umane implică trecerea frontierei. În ultima perioadă de timp a avut loc o creştere a cazurilor identificate de trafic intern. De exemplu, traficanţii pot aduce persoane din mediul rural în oraşe şi să le forţeze să se implice în prostituţie/muncă forţată/cerşetorie.  Uneori, persoanele traficate în propria lor ţară ulterior pot fi traficate în străinătate.

Prin urmare, Venim cu mesajul de a fi foarte prudenți, iar în cazul în care a-ţi fost atras/ă în una din situaţiile expuse mai sus, sau cunoaşteţi persoane care pot fi identificate drept victime ale traficului de fiinţe umane. Recomandăm de a semnala neîntârziat autorităţile locale de poliţie, precum şi misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova, pentru întreprinderea cât mai rapidă a acțiunilor de rigoare și iniţierea procedurilor de repatriere a persoanei.

Totodată, Vă informăm că responsabil de aplicarea şi respectarea pe teritoriul raionului Dondușeni a legislaţiei privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane şi de recepţionarea informaţiei referitoare la comiterea unei astfel de infracţiuni este Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii raionului Dondușeni, Nicolae SOLOMEI, or.Dondușeni, str.Feroviarelor 6, biroul nr.2, telefon de contact nr.069999632, E-mail: n.solomei@procuratura.md.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii raionului Dondușeni,

Nicolae SOLOMEI

PUBLICITATE