Masleniţa, sărbătorită cu muzică, dans și voie bună Zgurița

0
333

Muzică, dansuri, bucate tradiționale, expoziții ale meșterilor populari, multă voie bună și clătite din plin. Astfel, locuitorii satului Zgurița au celebrat Maslenița, pregătind și păpușa tradiţională, pentru a corespunde întru totul sărbătorii.

În calitate de oaspeți de onoare au participat Vasile Cemortan, Președinte al raionului Drochia și Tatiana Botnar, vicepreședintă a raionului.

„Maslenița a luat naștere ca un ritual agricol pentru fertilitate, devenind în timp o sărbătoare cu tradiții frumoase. Odată cu trecerea la creștinism, sărbătoarea a fost atașată și în calendarul bisericesc, fiind marcată în ultima săptămână dinaintea Postului Mare. Simbolul ei sunt clătitele, care reprezintă soarele.

Cu siguranță că, tradițiile susțin conexiunea invizibilă dintre generații, prin păstrarea și transmiterea unui model de relații sociale și calități spirituale.

Sincere felicitări, dragi locuitori ai satului Zgurița, cu prilejul acestui frumos festival și țin să aduc mulțumiri, domnului primar, Victor Guțu, pentru invitația de a celebra împreună aceste tradiții”, a menționat în discursul său, președintele raionului, Vasile Cemortan, oferind, în acest sens, și o diplomă primarului localității, Victor Guțu.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria satului Zgurița (Victor Guțu, primar) în parteneriat cu Direcția cultură, turism, tineret și sport a Consiliului raional Drochia (Cristina Țurcanu) și s-a desfășurat în parcul central din localitate. Alături de primarul localității gazdă au fost și Ion Nicora, primarul satului Popeștii de Jos și Raisa Vacari, primăriță a comunei Pervomaiscoe.

În cadrul activității au evoluat colectivele artistice din localitățile Zgurița, Maramonovca, Pervomaiscoe, Șalvirii Noi, Popeștii de Jos, Baroncea.

Potrivit tradiției, sărbătoarea semnifică nu doar plecarea iernii şi întâmpinarea primăverii, dar fiind ultima zi a „săptămânii albe”, numită şi Ziua Iertării, este și o sărbătoare creştină care marchează începutul Postului Mare. În acest mod, credincioşii îşi cer iertare pentru a intra în post dar şi pentru a oferi celorlalţi liniştea şi iertarea corespunzătoare.

Sursa: Consiliul Raional Drochia

PUBLICITATE