În zona de nord a țării va fi creat un Operator Regional Unic pentru gestionarea eficientă a deșeurilor solide

0
65

Autoritățile publice locale din orașele Dondușeni, Edineț, Briceni și Ocnița au semnat un Acord de Suport al Proiectului Deșeuri Solide Moldova cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Scopul este implementarea eficientă a proiectului „Deșeuri Solide în Republica Moldova” în localitățile din Zona de Management a Deseurilor Nr.8 (ZMD8), precum și suportul autorităților locale în promovarea dezideratului de colectare separată a deșeurilor și sporirea conștientizării în acest sens.

Procedura de semnare a documentului a avut loc la sediul BERD, între primarii localităților cheie din Zona de Managment a Deseurilor Nr.8 și șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

La eveniment au mai participat directorul Oficiului National de Implimentare a Proiectelor de Mediu (ONIPM) Arnaut Nicolae si managerul proiectului Alexandru Ambros.

Conform documentului semnat, primarii și consiliile locale se angajează să creeze Operatorul Regional Unic cu statut de Societate pe Acțiuni a cărui fondator vor fi consiliile locale din Dondușeni, Edineț, Briceni, Ocnița. Principala prevedere este că, acest acord nu presupune obligațiuni financiare din partea administrațiilor locale.

Acordul de Suport al Proiectului confirmă voința autorităților locale din Zona de Management a Deșeurilor nr.8. (ZMD8) de a implementa proiectul „Deșeuri Solide în Republica Moldova”.

Reamintim că, BERD acordă un împrumut suveran în valoare de 25 milioane euro Guvernului Republicii Moldova pentru finanțarea investițiilor critice în infrastructura de gestionare a deșeurilor solide și pentru abordarea provocărilor urgente de mediu, precum și mijloace financiare nerambursabile pentru investiții din partea donatorilor internaționali. 

Împrumutul BERD face parte dintr-un pachet de finanțare mai amplu, Banca Europeană de Investiții (BEI) oferind un împrumut suplimentar în valoare de 25 milioane euro.

Sursa: https://onipm.gov.md/

PUBLICITATE