Natalia revenise acasă cuprinsă de scârbă și jale. La Hădărăuți familia Podgornîi își aranjase o gospodărie în toată frumusețea, numai să trăiești. Dar nu a fost să fie. În Italia, la numai 49 de ani, îi decedase soțul. Era în căutarea unei ocupații de suflet, să facă ceva în liniște și pace, dar să fie de folos oamenilor. Își aminti de copilărie, când, mai ales, în ajun de sărbători, bunica ore întregi, de parcă descânta aluatul, făcând hulubașii, turtele, colăceii și alte bunătățuri alese. Prima coptură îi revenea Nataliței, ce era în culmea fericirii. „Pâinea e sfântă! Fără pâine nu există viață!” – repeta de fiecare dată bunica. Acele amintiri au aprins o scânteie în sufletul Nataliei, ce a pornit „motorașul” unei simple și plăcute afaceri – coacerea colacilor pentru diferite ceremonii. A învățat tehnologii din diferite surse, a aflat „secretele” gospodinelor din sat, a studiat posibilitățile sale și potențialilor parteneri.
În doi ani de activitate Natalia Podgornîi a devenit cunoscută și recunoscută meșteriță în producerea articolelor de patiserie nu doar în arealul ocnițean, ci și peste hotarele țării. Ea are mii de urmăritori în TikTok și solicitanți din multe localități din republică. Natalia lucrează la comandă. Cei mai solicitați sunt colacii pentru ceremonii – nunți, cumetrii, zile de naștere, sărbători. Sunt deosebit de atractivi colacii împletiți în 4, 8, 12, 16 și chiar 36 de vărguțe. La dorință se fac și colaci etajați. Alții sunt împodobiți cu flori, preponderent de trandafiri, cu mac sau susan. În copturi se folosesc ouă de la găinile din propria gospodărie, iar lapte – de la vaca vecinei.
- Cei mai dragi îmi sunt colacii de întâmpinare, cei pentru nănași, înțelegere de căsătorie, pentru socri, cununii, botez și, desigur, colacul miresei, – spune doamna Natalia.
Tot procesul de preparare a unei perechi de colaci durează circa trei ore. - Când lucrez cu aluatul îmi place să nu mă deranjeze nimeni. Chiar și telefonul îl deconectez. Pentru mine acesta e un proces de creație, cum ai scrie o poezie – adaugă meșterul popular Natalia Podgornîi. – Una din cele mai plăcute copturi e cozonacul cu vișină și miez de nucă. Iar eu, personal, iubesc plăcintele cu brânză de oi și jumări. Și nepoților mei le sunt pe plac aceste copturi.
Săptămâna trecută Natalia a trimis colaci unei familii tinere din Chișinău cu ocazia botezului primului copil. Iar în Italia – o pereche de moldoveni fac nuntă și pentru nănași au solicitat colaci de la Hădărăuți.
Dacă să numărăm toate felurile de copturi ale Nataliei, apoi sortimentul depășește douăzeci. De obicei ea le confecționează singură, dar uneori în ajutor îi vine verișoara Tamara Mîrza, care are practică de lucru la brutărie. - Peste două zile plec la fiicele mele în Germania. Cu mine iau doi colaci comandați din Anglia, că o să ajung și acolo. Dar nu mă rețin mult, căci în Moldova e perioada nunților și deja am câteva comenzi, – a spus la despărţire Natalia, femeia ce aduce la ceremonii emoții și bucurii.
Boris TODIREL