Ion Clima: „Roada-i bună, prețu-i rău”

0
107

Mai întâi, la întreprinderea agricolă „Endo-Grup” au recoltat rapița, că e mai „capricioasă”. Iar apoi combinele au trecut pe lanurile de grâu. Cu aceste culturi la Mărculești, Florești, au fost ocupate, respectiv 200 și 230 de hectare.

— Roada e bună. Și „Blagodarca” și „Lira” ne dau peste 5 tone de grâu la hectar. Rapița – câte 3 tone de semințe. Iar prețurile ne „dau jos”. Nici pe departe nu acoperă cheltuielile. Fiecare hectar, conform calculelor, generează pierderi de 3-4 mii de lei, – se tânguie administratorul firmei, Ion Clima. – Ba mai mult, în stocuri din anul trecut avem circa 600 tone de grâu.
Ion Clima e un împătimit al pământului. El e „fanul” rapiței. E un promotor al acestei culturi. Au fost vremuri când se adunau câte 4 tone de semințe la hectar, iar prețul depășea 10 lei pentru un kilogram. În prezent nici cu 6 lei nu putem vinde, – afirmă agricultorul.
Necătând la toate aceste probleme majore, plugarii din Mărculești nu pot lăsa roada în câmp. Aici rapița deja e recoltată pe întreaga suprafață și depozitată în așteptarea cumpărătorilor. E în toi strânsul grâului. În acest proces tehnologic sunt implicați mai mulți crescători de pâine: 2 echipaje de combineri, 6 unități de transport, specialiști auxiliari, două tractoare la prelucrarea solului după recoltare.
Ștefan Sașin, actualmente combiner pe „Acros” e la al XV-lea seceriș. Pe zi adună câte 150 tone de grâu. Iar la volanul combinei „New Holland” e Alexandru Cojocari asistat de Veaceslav Panico. Șoferul Igor Bajurea e cel mai experimentat transportator de grâne – e la al 30-lea seceriș.
— La grâu e mai ușor de recoltat decât la rapiță. Plantațiile sunt absolut fără buruieni, grâul e curat, strălucește la soare, – e încântat Alexandru Cojocari.
Anii precedenți a lucrat pe combină de marca „Don” cu Victor Sinița. Era asistentul veteranului. Dar „șeful” a plecat la pensie și Victor a primit un „New Holland” de o productivitate mai avansată. Dacă anterior el era ajutorul lui Sinița, apoi anul trecut locțiitor al lui Cojocari a fost învățătorul său.
De fapt, în detașamentul lui Ion Clima, majoritatea sunt specialiști de larg profil, care ușor se pot înlocui, la necesitate, unii pe alții. Astfel Veaceslav Panico a urcat la volanul unui tractor de marca „Caisei” pentru a dezmiriști terenul după recoltare. Tot așa a procedat și Eduard Ianciuc, ce a trecut de la combina „Acros”.
Astfel, fără mari dificultăți, toate lucrările, inclusiv cele de postrecoltare, se execută în complex.
Între timp a sosit și camioneta cu bucate calorice și gustoase, ce nu e puțin important pentru a menține dispoziția de muncă a mecanizatorilor și ritmul secerișului. Dacă timpul permite de a lucra până la, și chiar după miezul nopții, apoi în câmp se aduce și a 3-a masă, cina – tot pe gratis. Și cine credeți că exercită funcția de ospătar? Chiar Ion Rozmeriță agronomul pentru protecția plantelor, care e și cel „vinovat” că masivul de grâu e atât de curat.
Întreruperea de masă a durat doar 10 minute. Și toți s-au grăbit să pornească motoarele.
E vremea pâinii!
Boris TODIREL

PUBLICITATE