Vicepremierul Vladimir Bolea a întreprins joi, 29 iunie curent, o vizită de lucru în mun. Soroca. Vizita face parte din șirul de deplasări ale conducerii ministerului în raioanele țării pentru a discuta cu agricultorii despre problemele și soluțiile din sectorul agroindustrial.
În cadrul întrevederii cu exponenții companiilor agroalimentare și cu primarii din regiune, vicepremierul a reiterat măsurile întreprinse de Guvern pentru susținerea agricultorilor în condițiile crizei regionale. Agricultorii au fost informați că din bugetul de stat vor fi alocați bani pentru subvenționarea îngrășămintelor utilizate în toamna anului trecut și că vor beneficia de restituirea accizei la motorină și de rambursarea TVA-ului.
În anul 2022, în raionul Soroca au fost realizate investiții de peste 180 milioane Lei în sectorul agricol, contribuția statului fiind de circa 70 milioane, prin intermediul AIPA. Un interes sporit, producătorii agricoli din regiune îl au pentru dotarea cu tehnică și utilaj agricol, pentru lucrarea calitativă și cantitativă a solului.
„Accentul va fi pus pe necesitățile producătorilor micro și mici, pentru a-i ajuta să fie rezilienți și competitivi. În condițiile actuale de piață trebuie să redescoperim modul în care facem afaceri și să generăm valoare”, a declarat oficialul.
Ulterior, Vladimir Bolea a mers în satul Rudi, unde a avut o întâlnire cu producătorii de zmeură. Majoritatea dintre ei gestionează plantații de zmeură de până la 1 ha. Discuțiile s-au axat pe modalitățile de depășire a provocărilor curente și cum ar putea fi transformate plantațiile în afaceri profitabile.
În context, vicepremierul i-a îndemnat să înființeze soiuri de perspectivă, să coopereze pentru a dezvolta infrastructura de procesare și de irigare, menționând că autoritățile sunt preocupate să fortifice cooperarea între agricultori și în acest scop sunt disponibile măsuri de subvenționare.
Vizita de lucru a continuat în localitatea Regina Maria, la un agricultor care gestionează împreună cu copiii săi circa 1800 ha de terenuri agricole. Suprafețele sunt cultivate cu legume, cereale și fructe. De-a lungul timpului, fermierul a efectuat investiții pentru modernizarea tehnicii și utilajului agricol, echipamentelor de irigare, spațiilor de depozitare ș.a. În acest scop, în ultimii 8 ani, a beneficiat de suport din partea statului de peste 8 milioane de lei. Ultimul proiect investițional de amploare a fost realizat anul trecut. Este vorba de construcția unei uscătorii de cereale, care a fost subvenționată din resursele bugetului național. În perspectivă, membrii familiei planifică să implementeze mai multe practici ecologice, pentru a profita de oportunităţile oferite de piața externă.
Oficialul a vizita și o unitate de procesare a prunelor din Soroca, unde antreprenorul reușește să obțină rezultate frumoase de peste 20 de ani. Afacerea și-a dezvoltat-o constant, cu dedicație și răbdare. Acum, antreprenorul colectează prune din toată țara, după care le usucă și le exportă în mai multe destinații, ajungând și pe continentul african. De curând, în apropiere de fabrica de procesare, antreprenorul a lansat un proiect agroturistic, pe care și-a propus să-l valorifice și să-l dezvolte, prin lansarea mai multor servicii pentru vizitatori.
Vizita de lucru a vicepremierului Vladimir Bolea s-a încheiat pe câmpurile agricultorului Ion Borcilă din raionul Florești. Acesta gestionează circa 6000 ha de teren agricol și este în plină campanie de recoltare a rapiței. În aceste zile, agricultorul a scos în câmp o combină de ultimă generație, achiziționată cu suportul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, prin intermediul Proiectului Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol (MAME). Contribuția inițială a agricultorului a fost de 25%. Potrivit lui, combina dispune de aplicații și opțiuni inovative ce asigură o calitate maximă a recoltei.