CANCERUL DE COL UTERIN IA AMPLOARE. DEPISTAT LA TIMP EL POATE FI TRATAT.

0
107
Imagine simbol, sursa: medlife.ro

Cancerul de col uterin este o tumoare maligna care se dezvolta în mucoasa cervicala și este printe cele mai intâlnite maladii oncologice la femei.

 Factorii de risc care duc la apariția cancerului sunt  procesele inflamatorii ale colului uterin, fumatul, nasteri multiple, infecția cu virus herpes, debutul precoce al vieții sexuale, infecțiile cu transmitere sexuală, infecția cu HIV/SIDA, istoric familial de cancer de col uterin. Una din cauzele principale a apariției cancerului de col uterin este infecția cu Papilomavirusul uman. Ea provoaca mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Dar menționez, ca nu toate persoanele infectate cu Papilomavirusul uman, vor dezvolta neaparat acest tip de cancer. In majoritatea cazurilor, sistemul imunitar elimina infecția din organism.

Cancerul de col uterin se dezvolta în cele mai multe cazuri din modificarile precanceroase deja existente în corp și în cazul apariției unui factor de risc, scaderea imunității,apar condiții favorabile pentru dezvoltarea maladiei.

Simptomele sunt oboseala permanentă, lipsa poftei de mîncare ,pierdere în greutate nemotivată, durere in timpul actului sexual, sângerări vaginale neobisnuite după sex, după examen pelvian, dupa menopauza, discomfort în timpul urinarii, durere care iradiază în partea inferioara a spatelui,

Edeme ale picioarelor, secreție vaginală în cantitate mare, neobișnuită.Toate aceste manifestări trebuie să le aducem la cunoștiința medicului de familie, medicului ginecolog, asistentei medicale sau moașei, în cadrul examenului profilactic  sau la adresarea duăa tratament medical.

Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat prin scriningul citologic regulat sau se mai numește testul Babes-Papanicolau, care se efectueaza în cadrul controlului medical de rutină. Acesta este un test gratuit, se realizează prin recoltarea celulelor de la nivelul colului uterin și analizarea lor la microscop pentru a depista  modificarile celulare aparute la acest nivel.

O modalitate de a preveni aceasta afecțiune este testarea periodică, prevenind în acest fel o evolutie patologică.

Alături de testul Babes-Papanicolau mai exista o modalitate de a preveni  cancerul de col uterin,  este vaccinarea contra infecției cu virusul  Papiloma Uman .Cel mai indicat este să se efectueze  vaccinul fețitelor  9-15 ani ,dar este bine să-l efectueze și băiețeii, că bărbații sunt cei care transmit infecția, iar femeile  acelea care dezvolta  cancerul cervical.

 În Centrul de Sanatate Soroca aveți posibilitate de a efectua scriningul citologic, sau testul Babes-Papanicolau gratuit,

adresându-vă medicului D-voastra de familie, medicului ginecolog, sau în cabinetul controlului medical oncoprofilactic. Pentru a Va proteja copii și a administra vaccinul, la fel sunteți invitați la medicul de familie și în cabinetul de imunizari al instituției medicale. 

Lilia Tomac, asistentă medicală, Centrul de Sănătate Soroca.

PUBLICITATE